Είδαμε την κωμωδία του αμερικανού Lukas Hnath, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μανώλη Δούνια, στο θέατρον Άνεσις.Το έργο που έκανε πρεμιέρα στο John Golden Theatre του Broadway, το 2017, σε σκηνοθεσία του Sam Gold, ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Το Κουκλόσπιτο- Μέρος Δεύτερο», είναι μία παράσταση – μελέτη στο δικαίωμα της γυναίκας να είναι κυρία του εαυτού της και όχι υποταγμένη στα δεσμά ενός ασφυκτικού γάμου, υπομένοντας τα δεινά ενός πατριαρχικού καθεστώτος.

Υπόθεση:

Ο θεατρικός συγγραφέας Lukas Hnath, γράφει μία σύγχρονη κωμωδία για την ηρωίδα του Ίψεν, τη Νόρα, η οποία, αφότου αποχώρησε από την οικογενειακή εστία, γυρίζει σπίτι, μετά από είκοσι χρόνια, για να διευθετήσει εκκρεμότητες του πρώην συζυγικού της βίου. Εκεί θα συμβούν ποικίλα απρόοπτα με τραγελαφικό περιεχόμενο.

Αποδίδεται ανάγλυφα μια κοινωνική τοιχογραφία μέσα σε μία άλλοτε έντονα αιχμηρή και άλλοτε ανθρώπινη ατμόσφαιρα. Συναισθήματα, εικόνες και υποστήριξη προσωπικών θέσεων ζωής, με σθένος και πείσμα, εναλλάσσονται γοργά, κάνοντας το έργο πολύ ενδιαφέρον και το κοινό να «συμμετέχει» στα δρώμενα.

Συντελεστές:
Λιτά / ενδεικτικά σκηνικά Δημήτρης Πολυχρονιάδης, όμορφα κοστούμια Εύα Νάθενα, επιβλητική μουσική Λόλεκ, εύφοροι φωτισμοί Νίκος Βλασόπουλος.
Βοηθός σκηνοθέτη Γεωργία Σωτηριανάκου, βοηθός ενδυματολόγου Δάφνη Φωτεινάτου.
Παραγωγή Kart productions – Μαρία Ξανθοπουλίδου.
Παίζουν Ναταλία Τσαλίκη, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ντίνα Μιχαηλίδου και Δήμητρα Βήττα.

Σκηνοθεσία:

Ο Μανώλης Δούνιας κατάφερε να αναδείξει το υπόβαθρο του συγγραφικού πονήματος που αφορά στην αυτοδιάθεση του ατόμου. Κτίζοντας τη θεατρική συνθήκη, πάνω στη γυναικεία χειραφέτηση της ηρωίδας, απλώνει με μαεστρία το πνεύμα ανεξαρτησίας, γενικά, στον άνθρωπο, έξω από κοινωνικά καθησυχαστικά στερεότυπα που τον κρατούν δέσμιο, σε μια άδικη και φορτική ζωή.

Παράλληλα αναδείχτηκαν και οι όποιες ενστάσεις εγείρονται αυτεπάγγελτα, με τη φυγή της Νόρας, μιας νέας γυναίκας και μητέρας, καθώς εκτίθενται αναλυτικά και οι απόψεις των υπόλοιπων χαρακτήρων. Η μετάφραση του Μανώλη Δούνια, ρέουσα και καίρια, βοήθησε στην ολοκλήρωση ενός συμπαγούς πολύχρωμου θεατρικού προϊόντος.

Ερμηνείες:

Η Ναταλία Τσαλίκη και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς, απερίγραπτοι, ένα εκρηκτικό δίδυμο. Και την ιστορία του μύθου υποστηρίζουν παντοιοτρόπως και τη σκηνοθετική έμπνευση δικαιώνουν. Λόγος, έκφραση, κίνηση, εναρμονισμένα απόλυτα, τόσο σε δραματικό τόνο, όσο και σε κωμικό ύφος. Τέτοιες ερμηνείες, συγκροτημένες, ωθούν σε βάθος τη δραματουργική εμπειρία και προσφέρουν αυθεντική υποκριτική τέχνη.
Και οι δυο τους υπηρετούν με χυμώδη τρόπο, τη σκηνική αφήγηση που έτσι αποκτά τη δική της αισθητική.

Σημαντική και ευθύβολη η σκηνική σύμπραξη της Ντίνας Μιχαηλίδου. Η Δήμητρα Βήττα, άμεση και δυναμική στο ρόλο της.

Αξιολόγηση:

«Το Κουκλόσπιτο – Μέρος Δεύτερο», στο θέατρο Άνεσις, αποτελεί παράσταση ποιοτική, συναισθηματικά φορτισμένη, με καθαρό λόγο, καταιγιστική δράση και στιβαρή σκηνική  πυκνότητα που αξίζει και για τα υπαρξιακά μηνύματά της. Φανερώνει τον αγώνα των γυναικών και όχι μόνο, ενάντια στην ισοπέδωση και την υποτίμηση των ανθρωπίνων επιθυμιών, δικαιωμάτων και ονείρων, με μότο «να ακουστεί η φωνή τους».

Είναι μια σύγχρονη πρόταση προβληματισμού και εσωτερικότητας, με χιούμορ, σε μια εποχή ιδιαζόντως σκληρή, για τις γυναίκες, όσο και κλειστοφοβική, σε ένα κόσμο που τον χαρακτηρίζει η βαρβαρότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης:

INFO

Θέατρο Άνεσις

Λεωφόρος Κηφισίας 14

Τηλ. 2107718943

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 17.00

Δεύτερα, Τρίτη στις 20.30

Διάρκεια:

100’

Τιμές εισιτηρίων:

Κανονικό: 17 ευρώ

Μειωμένο: 12 ευρώ

Ατέλειες: 7 ευρώ

Προπώληση:

viva.gr https://www.viva.gr/tickets/theater/anesis/to-kouklospito-meros-deftero/