Αποφασισμένο είναι το Ιδρυμα Στ. Νιάρχος  να βοηθήσει τη Λυρική Σκηνή να μην μαραζώσει από την οικονομική ένδεια του κράτους, αλλά να απογειωθεί ανοίγοντας τα φτερά της σε διεθνείς καλλιτεχνικές συνεργασίες, συμπαραγωγές, μετακλήσεις και περιοδείες στο εξωτερικό.

Την πρόθεση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος ανακοινώνοντας από κοινού με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Ε.Λ.Σ. Γιώργο Κουμεντάκη τη νέα μεγάλη δωρεά ύψους 20 εκ. ευρώ που προσέφερε το Ιδρυμα στην Εθνική Λυρική Σκηνή, για να κλιμακώσει σε βάθος τετραετίας το πρόγραμμά της εκτός ελληνικών συνόρων.

 Ο Ανδρέας Δρακόπουλος χαρακτήρισε τη Λυρική Σκηνή «εθνικό θησαυρό» και εξέφρασε τη  «βαθιά εκτίμηση στο όραμα, το φιλότιμο και την αφοσίωση που επιδεικνύουν στο έργο τους οι άνθρωποι της ΕΛΣ, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κουμεντάκη, και στο πλαίσιο της άριστης και αρμονικής συνεργασίας που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια».

«Βρισκόμαστε δίπλα τους στην προσπάθεια να ενταχθεί η ΕΛΣ στην παγκόσμια σφαίρα των οπερατικών θεάτρων, μέσα από την καλλιέργεια συνεργειών με όπερες, καλλιτέχνες και συνθέτες από το εξωτερικό» τόνισε ο κ. Δρακόπουλος. Ενώ ο Γ. Κουμεντάκης διευκρίνισε ότι η νέα τετραετούς διάρκειας, δωρεά του ΙΣΝ «έρχεται να στηρίξει το καλλιτεχνικό μας όραμα». Φρόντισε βέβαια να ξεκαθαρίσει ότι  «η νέα δωρεά του ΙΣΝ σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και της επιβίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής».

 «Οι Έλληνες καλλιτέχνες, τα ελληνικά σύνολα, οι συνθέτες μας, δημιουργούν υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνικό έργο και έχει έλθει η ώρα το έργο αυτό να ταξιδέψει και να γίνει γνωστό και εκτός Ελλάδος» είπε ο Γ. Κουμεντάκης κάνοντας ένα μικρό απολογισμό τυ έργουπου συντελέστηκε τα  τελευταία χρόνια στη νέα στλεγη της ΕΛΣ.

Ενα μέρος της χρηματοδότησης θα δοθεί και για τη συμμετοχή της ΕΛΣ στον εορτασμό για τα  200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Το αφιέρωμα  της ΕΛΣ στην Επανάσταση θα ξεδιπλωθεί σε όλη την διάρκεια του 2021, και έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές για νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου, αναθέσεις νέων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

«Κεντρικός στόχος του αφιερώματος είναι να αναγνωστεί η Ελληνική Επανάσταση όχι ως ένα τοπικό, αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός, αλλά και να καταδειχτεί η σύνδεση με τις κορυφαίες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών-εθνών του σύγχρονου κόσμου, όπως για παράδειγμα η Γαλλική και η Αμερικανική Επανάσταση» τόνισε είπε ο Γ. Κουμεντάκης.