Tο πρωινό της 7ης Δεκεμβρίου 1941 ένα «νέφος» από ιαπωνικά μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα φάνηκε στον ορίζοντα. Οι ανυποψίαστοι Αμερικανοί ναύτες της βάσης του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη δεν φαντάζονταν ότι η μέρα εκείνη θα απέβαινε μοιραία γι’ αυτούς και τον υπόλοιπο κόσμο και θα σήμαινε την έναρξη μιας τιτάνιας μονομαχίας μεταξύ δύο υπερδυνάμεων της εποχής του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Έτσι ξεκίνησε μια από τις πλέον αιματηρές σελίδες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Μάχη του Ειρηνικού. Στο μυαλό μας  έχουμε οι περισσότεροι  τις ταινίες, τα ντοκιμαντέρ , τα βιβλία αλλά και τα κόμικς που τα περισσότερα είναι made in USA.

Τώρα ο Γιαπωνέζος συγγραφέας Αυγουστίνος Κομπαγιάσι μάς  δίνει τη δυνατότητα να γνωρίσουμε και την ιαπωνική οπτική γωνία για τον όλεθρο του Ειρηνικού με το έργο του «Η Ιαπωνία στον Πόλεμο του Ειρηνικού», που κυκλοφορεί στην  Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο μέσα  από τις εκδόσεις Historical Quest  (www.historical-quest.com).

Το βιβλίο παρουσιάστηκε επίσημα από τον ίδιο το συγγραφέα και τον εκδότη – μεταφραστή Γιάννη Χρονόπουλο, σε ειδική εκδήλωση σε γνωστό καφέ στο Θησείο.

Ο συγγραφέας όπως εξήγησε ανήκει στην πολύ μικρή μειονότητα της ιαπωνικής κοινωνίας που δεν υιοθετεί την ηρωική διάσταση του πολέμου του Ειρηνικού και των μαχών, αλλά εστιάζει στο περιβάλλον που γέννησε την μιλιταριστική και ιμπεριαλιστική Ιαπωνία στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.

Ένα κράτος που για να αντιμετωπίσει την αποικιοκρατία των Δυτικών μεταλλάχθηκε σε αποικιοκρατικό δυνάστη για τα ασιατικά κράτη.

Εστιάζουμε στις κυριότερες παρεμβάσεις του:

Η Ιαπωνία  από εταίρος της Βρετανίας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τάχθηκε με τη Γερμανία στο Β΄Παγκόσμιο, ασπαζόμενη την ιδέα ότι με την ωμή βία θα γινόταν η αναδιάταξη του κόσμου.

Είχαν προηγηθεί οι επιτυχημένοι πόλεμοι εναντίον την Ρωσίας και της Κίνας που ενίσχυσαν το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας. Το 1920 η Ιαπωνία ήταν η τρίτη ναυτική δύναμη στον κόσμο, γεγονός που έβλεπαν με καχυποψία Βρετανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί.

Βέβαια την ίδια περίοδο, ο λαός της Ιαπωνίας βίωνε απίστευτη φτώχεια, καθώς όλος ο πλούτος κατευθυνόταν  στις στρατιωτικές δαπάνες. Ομως όλα ξεχνιούνταν με τη βοήθεια της κρατικής προπαγάνδας.

Το Περλ Χάρμπορ δεν ήρθε ξαφνικά. Η εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο ήταν αναμενόμενη και το ζήτημα ήταν ποιος θα αιφνιδιάσει ποιον. Η εμπλοκή ήταν αναμενόμενη μετά την εισβολή της Ιαπωνίας στην Κίνα, το καλοκαίρι του 1937, με αφορμή κάποια σκηνοθετημένα συμβάντα.

Ο πόλεμος αυτός που τελείωσε με τραγικό τρόπο, με τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, άφησε παντού πόλεις κατεστραμμένες, οικονομία και τάξη διαλυμένες, πείνα και εξαθλίωση παντού. Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια όλοι απέφευγαν τη συζήτηση. Πολλοί από τους εμπλεκόμενους πήραν τα μυστικά  στους τάφους τους.

Είναι σχεδόν αδύνατο να πεις ποιος φταίει για την εμπλοκή της Ιαπωνίας στον πόλεμο, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ο απόλυτος ηγέτης τύπου Χίτλερ ή Μουσολίνι. Μετά τον πόλεμο έγινε στο Τόκιο μια δίκη περισσότερο για το θεαθήναι, όπου καταδικάστηκαν για εγκλήματα πολέμου στελέχη του στρατού.

Το βιβλίο αναλύει τις μάχες στο  Μίντγουεϊ, το Γκουανταλκανάλ, την  Ίβο Τζίμα, τις  Φιλιππίνες και την Οκινάβα και κλείνει με την αναφορά στο θρύλο του Ιαπωνικού Στόλου Ισορόκου Γιαμαμότο.

Ο εμπνευστής της επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ τζογάρισε  στον αιφνιδιασμό, αλλά έχασε. Ο θάνατός του τον Απρίλιο του 1943 σόκαρε την Ιαπωνία, που για πρώτη φορά αντίκρισε το πρόσωπο της ήττας.