Ένα διήμερο πολιτικής και οικονομικής εξωστρέφειας αρχίζει τη Δευτέρα για τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στη Βελγική πρωτεύουσα.

Ο κ. Δένδιας, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες θα συμετάσχει, αρχικά στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, όπου θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει και για τα επίκαιρα, ευρωπαϊκά θέματα, ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, και στη συνέχεια, μετά τη σύνοδο, θα έχει διμερείς επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ, με Υπουργούς και με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ

Οι Διμερείς επαφές Νίκου Δένδια, αύριο στις Βρυξέλλες: Και ποιόν δε θα δει.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου,ο κ.υπουργός προβλέπεται να συναντηθεί διαδοχικά με τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Γειτονίας και Διεύρυνσης Oliver Varhelyi, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Valdis Dombrovskis, τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και τον Υψηλό Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josep Borrell.

Την Τρίτη 26 Ιανουαρίου προβλέπεται να συναντηθεί διαδοχικά με τη Βελγίδα Υπουργό Εξωτερικών Sophie Wilmes και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

Η σύνοδος

Θέματα, που θα συζητηθούν στη σύνοδο

Πραγματοποιείται, αύριο, στις Βρυξέλλες η σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, υπό την Προεδρία του Ύπατου Εκπρόσωπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλεια Josep Borrell

Θέματα επικαιρότητας

Στη σύνοδο,ι υπουργοί θα συζητήσουν τα θέματα επικαιρότητας, μεταξύ των οποίων η κράτηση του Alexei Navalny, καθώς και οι διατλαντικές σχέσεις υπό το φως της ανάληψης καθηκόντων του Joe Biden ως 46ου Προέδρου των ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα εξετάσουν τη στρατηγική της ΕΕ για τη διανομή των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 με τους παγκόσμιους εταίρους μας. Θα αποτιμήσουν επίσης τη μεταναστευτική κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις όσον αφορά την Τουρκία, την Αίγυπτο, το Κέρας της Αφρικής, την περιοχή του Περσικού Κόλπου, το Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα.

Ιαπωνία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας, κ. Toshimitsu Motegi θα συμμετάσχει στη σύνοδο με βιντεοκλήση για ανταλλαγή απόψεων σε δύο θέματα: τη θεώρηση της Ιαπωνίας για τον Ινδικό Ειρηνικό και την περιφερειακή ασφάλεια στην Ασία.

Επισημαίνεται, πως η ΕΕ και η Ιαπωνία είναι δύο οικονομικοί γίγαντες αντιπροσωπεύοντας, σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού ΑΕΠ παγκοσμίως και περισσότερο από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Επίσης, οι Υπουργοί θα συζητήσουν και τα ακόλουθα, επίκαιρα θέματα:

Κλιματική διπλωματία

Στη συνέχεια, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την κλιματική και την ενεργειακή διπλωματία, με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της εξωτερικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Το Συμβούλιο αναμένεται να εκδώσει συμπεράσματα σχετικά με το θέμα αυτό
Συνεργασία ΕΕ-ΗΒ

Κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τη συνεργασία ΕΕ-ΗΒ.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com – επιτρέπεται η αναδημοσίευση με αναφορά της πηγής