Η ισότητα στην παροχή γονικής άδειας και στους άντρες όσο και οι γυναίκες.

Η Κομισιόν προσανατολίζεται να δώσει τουλάχιστον δέκα μέρες άδεια πατρότητος πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες για όσους μόλις έχουν αποκτήσει παιδί και πέντε μέρες άδεια τον χρόνο για τη φροντίδα των ηλικιωμένων ή άρρωστων μελών της οικογένειας, σε μια προσπάθεια να αναδείξει τον κοινωνικό της χαρακτήρα.

Ο σκοπός είναι να αναδειχθεί το κοινωνικό προφίλ της Ευρώπης.«Αυτές είναι οι πρωτοβουλίες που περιμένουν από εμάς οι Ευρωπαίοι», είπε χθες η επίτροπος για θέματα εργασίας Μ. Τίσεν.

Μέχρι στιγμής σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος-μέλος η άδεια πατρότητος είναι διαφορετική και ρυθμιζόμενη από την εθνική νομοθεσία. Η Ελλάδα βρίσκεται στις χώρες με τη μικρότερη άδεια, μόλις 2 ημέρες, μαζί με την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, ενώ την πρωτιά την κατέχουν οι Σλοβένοι που δικαιούνται μέχρι και 90 μέρες άδεια.

Η χθεσινή πρόταση, φέρνει την οικογένεια και την επαγγελματική αποκατάσταση σε ισορροπία. Συγκεκριμένα, εκτός από το δικαίωμα για τους πατέρες να λαμβάνουν τουλάχιστον 10 εργάσιμες ημέρες άδεια κατά την περίοδο γέννησης του παιδιού τους, οι γονείς παιδιών μέχρι 12 ετών έχουν πλέον δικαίωμα τετράμηνης άδειας, κάτι που ίσχυε μέχρι τώρα αλλά για γονείς με παιδιά μόνο μέχρι 8 ετών. Το δικαίωμα αυτό δεν είναι πλέον μεταβιβάσιμο από τον πατέρα στη μητέρα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, σε μια προσπάθεια της Επιτροπής να ενισχύσει την πατρότητα, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας.