Τον τάφο του διασημότερου πυγμάχου της αρχαιότητας, του Διαγόρα του Ρόδιου, που σύμφωνα με την παράδοση άφησε την τελευταία του πνοή στην Αρχαία Ολυμπία πάνω στους ώμους των δύο γιών του οι οποίοι  τον περιέφεραν στο στάδιο  μετά τη νίκη τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ισχυρίζονται ότι βρήκαν οι Τούρκοι σε ύψωμα της περιοχής Τουργκούτρεϊς κοντά στη Μαρμαρίδα.

Ο Διαγόρας ο Ρόδιος προερχόταν  από αριστοκρατική οικογένεια της αρχαίας ροδιακής πόλης Ιαλυσού. Ο πατέρας του ήταν εγγονός του βασιλιά της Ιαλυσού και η μητέρα του κόρη του ήρωα Αριστομένη από τη Μεσσηνία.  Ολυμπιονίκης ο ίδιος το 464 π.Χ. αλλά πατέρας και παππούς ολυμπιονικών,  εξυμνεί τις νίκες του ο Πίνδαρος στον Ζ΄Ολυμπιόνικο.

Ο «τάφος» του σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, βρέθηκε λεηλατημένος από τυμβωρύχους. Σύμφωνα με ξεναγό της περιοχής ο τάφος του Διαγόρα και της συζύγου του αποτελούσε επισκέψιμο χώρο για ντόπιους μουσουλμάνους οι οποίοι  νόμιζαν ότι εκεί είχε ταφεί Αγιος μουσουλμάνος.  Μέχρι τότε άφηναν στον τάφο  και τα τάματά τους.  Εγινε όμως  στόχος αρχαιοκάπηλων οι οποίοι αφαίρεσαν μετά από συνεχείς λαθρανασκαφές  ό, τι πολύτιμο περιείχε  παρά  τις διαδόσεις των ντόπιων  ότι η τιμωρία για όσους  πείραζαν  τον τάφο ήταν θάνατος  ή μεγάλη δυστυχία.

Το ταφικό μνημείο είναι καλά διατηρημένο, και έχει μορφή πυραμίδας (ύψους 6 μ. και πλάτους 3 μ.), κάτι που το καθιστά μοναδικό στη Μικρά Ασία. Στην κορυφή του  υπήρχαν  τα αγάλματα του Διαγόρα και της συζύγου του, τα οποία  εκλάπησαν από αρχαιοκάπηλους όπως κοσμήματα και αντικείμενα, σύμφωνα με τους ντόιους.

Επί του τάφου υπάρχει μια προφητική επιγραφή που λέει ουδείς δειλός να μην βλάψει αυτόν τον τάφο.

Ο Διαγόρας θεωρείτο στην αρχαιότητα πρότυπο δύναμης, αρετής και τιμιότητας. Μεταλαμπάδευσε στα παιδιά του  και  στις νέες γενιές τα αθλητικά ιδεώδη. Εχει μείνει αλησμόνητο στους αιώνες το « Κάτθανε Διαγόρα, ουκ εις Όλυμπον αναβήση (Πέθανε Διαγόρα, μην περιμένεις να ανέβεις και στον Όλυμπο)» που του φώναζε το πλήθος στο γύρο του θριάμβου που έκαναν οι δύο γιοί του Δαμάγητος και Ακουσίλαος ως Ολυμπιονίκες με τον γέρο πατέρα τους στους ώμους τους το 448 π.χ. Και ο τρίτος γιός του ο Δωριέας εστέφθη Ολυμπιονίκης και τα εγγόνια του Ευκλής και Πειρίρροδος, γιοί της κόρης του Φερενίκης.

Ολυμπιονίκης στέφθηκε και ο τρίτος γιος του Δωριέας καθώς και τα εγγόνια του Ευκλής και Πεισίρροδος, γιοί των θυγατέρων του  Φερενίκης και Καλλιπάτειρας. Η Καλλιπάτειρα  ήταν εκείνη που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο ενώ δεν επιτρεπόταν στις γυναίκες, για να θαυμάσει τους δυό αδελφούς της να αγωνίζονται πριν στεφθούν Ολυμπιονίκες.