Με σκληρές εκφράσεις εκατέρωθεν από το βήμα της Βουλής τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, με αναφορές σε αγύρτες και ψεύτικα διαζύγια μέχρι και σε κυβερνήσεις «κουρελούδες». Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε ήταν και η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα όταν παρενέβησαν στην ομιλία του βουλευτές της αντιπολίτευσης και στους οποίους είπε «καθίστε κάτω, μιλάει ο Πρωθυπουργός της χώρας».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός έκανε μια σύντομη αναδρομή σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με πολιτική ευθύνη «που κανείς από τις προηγούμενες ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και στο σθένος να αναλάβει».

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για συντρίμμια που παρέλαβε ο ίδιος από τα δυο πρώτα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων, ενώ συμπλήρωσε ότι έγινε η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια «παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κυρίου Μητσοτάκη».

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «θλιβερή» την στάση της Νέα Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα λέγοντας ότι η στάση της θα μείνει στην ιστορία ως «μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας» η οποία αμήχανη έχει καταλάβει πλέον ότι έχει χάσει την «κότα με τα χρυσά αυγά», τονίζοντας ότι για εκείνου, αυτό ήταν η εξουσία που είχαν.

Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό τόνισε είπε ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου «αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα, χαρακτηρίζοντας υποκριτές, καιροσκόπους, αγύρτες, και επικίνδυνους αυτούς που άλλαξαν την στάση τους λόγω εσωκομματικών απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για παραζάλη και πανικό της αντιπολίτευσης που ψάχνει σε σκοτεινά σημεία των συντηρητικών ακροατηρίων.

«Η αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας»

Ο πρωθυπουργός απάντησε και για τα όσα ακούστηκαν περί κυβέρνησης «κουρελού» αποκαλώντας κυβέρνηση κουρελού αυτή του 2011 στην οποία «οι για 40 χρόνια εχθροί, σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι» διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη.

Αναφερόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός αναρωτήθηκε «μιλάτε εσείς για αποστάστες; Ειδικά εσείς θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγο οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον όρο κε Μητσοτάκη». «Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπενθύμισε στη συνέχεια στην Νέα Δημοκρατία ότι «το τελευταίο διάστημα έχετε εγγράψει στη κοινοβουλευτική σας ομάδα τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα». «Δεν έχετε κανένα απολύτως δικαίωμα εσείς να κουνάτε το δάχτυλο στην Αριστερά και να θέτετε ζητήματα πολιτικής ηθικής».

«Έχετε στοχοποιήσει δημόσια βουλευτές», κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας την Νέα Δημοκρατία «σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τούς. Δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα.Είναι ντροπή αυτό που κάνετε».

«Σε ζωντανή μετάδοση μια θλιβερή συναλλαγή»

Σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος ενέπλεξε στα πυρά του μέχρι και τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη που επέλεξε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο Αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διερωτήθηκε αρχικά,«εκχωρείται με σιωπηλή συνενοχή του κ. Καμμένου το εθνικό συμφέρον. Εσείς κ. Τσίπρα παραχωρήσατε μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα στους Σκοπιανούς; Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής; Γιατί κάποιοι είπαν «όχι» όταν ζητήθηκαν αυτά κι εσείς είπατε «ναι»; Γιατί διαστρεβλώνετε την ιστορία και τη διαδρομή αυτής της παράταξης;».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «άθλιο θέατρο» το διαζύγιο το οποίο έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος. Καμμένος και Τσίπρας και με το οποίο «θέλουν να κερδίσουν λίγους μήνες εξουσίας, να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρήσει τα προνόμιά του ο Πάνος Καμμένος».

«Ο κ. Καμμένος δανείζει δυο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα και δεν τους διαγράφει για να μην χάσει την Κ.Ο. Για τον κ. Καμμένο ισχύει η λαϊκη ρήση: “Αν δεν ταιριάζατε δεν θα συμπεθεριάζατε”. Βλέπω ακόμα και τις εφημερίδες σας να πανηγυρίζουν για την απομάκρυνση Καμμένου λες και σας τον είχαν επιβάλλει με το ζόρι. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, απλώς συγχωνεύθηκαν. “Αναντικατάστατο” είχατε αποκαλέσει τον κ.Καμμένο. Και τώρα ξαφνικά απαλλαγμένος δήθεν από το βάρος της ακροδεξιάς συνιστώσας, κάνετε δήθεν ανοίγματα στην κεντροαριστερά. Η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση είναι εικονική κύριε Τσίπρα. Τι σόι έξοδος είναι όταν 4 από τους 7 βουλευτές του εξακολουθούν να σας στηρίζουν;».

Πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή

«Είναι σχεδιασμοί της τελευταίας στιγμής στο κατάστρωμα του δικού σας Τιτανικού που βυθίζεται. Πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή, κ. Τσίπρα. Από τα σενάρια για μια κυβέρνηση ανοχής καταλήξαμε σε μια συβέρνηση συνενοχής. Επιλέξατε να ξεπετάξετε τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης σε δυο μέρες και δώσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρη της εθνικής γραμμής; O δεύτερος, ο κ. Καμμένος ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας τον περασμένο Ιούλιο στήριξε την κυβέρνηση. Είστε και οι δυο συνεργοί και υπόλογοι στον ελληνικό λαό και στην κρίση της Ιστορίας», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

«Το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου διαλύει κόμματα, διαφθείρει συνειδήσεις, καταπατά αρχές και υπονομεύει θεσμούς. Κλονίζετε με αυτόν τον τρόπο την τραυματισμένη εμπιστοσύνη του λαού. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο για να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας όταν χάσετε τις εκλογές.

Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση αναφερόμενος στη μάχη κατά της διαπλοκής: «Για τον απολογισμό της κάθαρσης και της μάχης κατά της διαπλοκής τι να θυμηθεί κανείς; Τα μεγάλα λόγια για την λίστα Λαγκάρντ; Αντί να έρθουν τα χρήματα έφυγε ο υπουργός. Η διαγραφή τεραστίων προστίμων για λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων. Οι νέοι ολιγάρχες μπαίνουν ανενόχλητοι από την πίσω πόρτα στο Μαξίμου. Διαγωνισμοί σκάνδαλα όπως αυτός στο Θριάσιο και εκατομμύρια που χάθηκαν στην υπόθεση της ΔΕΠΑ, Μιλάτε για κάθαρση ενώ πρόσωπα συνδεδεμένα μαζί σας έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα. Υπηρετείτε συστήματα διαπλοκής. Είστε ικανοί για τα πάντα αλλά ανίκανοι να κυβερνήσετε. Το Μάτι κάηκε.100 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και το μόνο που κάνατε ήταν να στήνετε κυβερνητικές παραστάσεις για να κρύβετε τους νεκρούς Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να στήνετε παραστάσεις για την τηλεόραση. Έχετε διαλύσει το κράτος, το βλέπετε μόνο ως μηχανισμό διευθετήσεων. Εξακολουθείτε να κυβερνάτε με ψέμματα. Αυτό το άθλιο σόου που στήσατε στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ενα θέατρο άθλιο. Ποιος σας συμβουλεύει; Κοροιδεύετε τους Θεσσαλονικείς μπροστά στα μάτια τους.

Τα ψέμματά σας δεν πείθουν πια κανέναν. Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους. Ξέρουν ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρων, ότι η πατρίδα μας επιτηρείται στο πλάισιο ενός άτυπου μνημονίου και με ενέχυρο για 99 χρόνια τον εθνικό πλούτο μας, ακόμη και τα μνημεία μας. Δεν σας χρειάζονται οι πολίτες να τους εξηγήσετε πόσο καλά ζουν και πόσο η οικονομία είναι το ατού σας.

Ελεύθερος ο Κουφοντίνας παρέα με τους Ρουβίκωνες να κάνει βόλτα στους δρόμους που έβαψε με το αίμα των θυμάτων του. Πανεπιστήμια κουκουλοφόρων. Εκχωρείτε κομμάτι-κομμάτι τα συμφέροντα της χώρας. Η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη. Κάνετε ότι μπορείτε για να στηθεί λίγους μήνες αργότερα.»

Στο... κόκκινο η ένταση για τον Ναύαρχο Αποστολάκη

 

Στην ήδη φορτισμένη ατμόσφαιρα η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «ποτέ καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε ως υπουργό της εν ενεργεία στρατιωτικό» έδρασε ως βόμβα διασποράς προκαλώντας διαδοχικές εκρήξεις στην Αίθουσα της Ολομέλειας.

«Με την εξαίρεση του κ. Χηνοφώτη που όμως πρώτα αποστρατεύθηκε, ύστερα εξελέγη βουλευτής και μετά υπουργοποιήθηκε όχι βέβαια στο υπουργείο άμυνας, ο τελευταίος ήταν ο κ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε αρχηγός του ΓΕΣ την 21η Απριλίου. Για την πρώτη φορά αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα» είπε ο κ. Μητσοτάκης με αναφορά στην υπουργοποίηση του ναύαρχου Αποστολάκη προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός ζήτησε το λόγο και για λίγο μια νέα εστία αντιδράσεων φούντωσε στην πτέρυγα της ΔΗΣΥ. Η βουλευτής Εύη Χριστοφιλοπούλου χτυπούσε τα χέρια της στα έδρανα προκαλώντας διαδοχικές παρατηρήσεις σε έντονο ύφος από τον Πρόεδρο της Βουλής που της τόνισε ότι η Ολομέλεια «δεν είναι αμφιθέατρο».

«Ζήτησα το λόγο μόνο γιατί θεωρώ και θέλω να πιστεύω άθελά του ότι ο κ. Μητσοτάκης υπέπεσε σε ένα κολοσσιαίο ατόπημα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Συνέκρινε τον Βαγγέλη Αποστολάκη με τον αρχηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Ζητώ να ανακαλέσει. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο και το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Στον πανικό σας προφανώς δεν καταλάβατε αυτό που είπα», ανταπάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είπα ότι καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά θεωρώ ότι έκανε λάθος που δέχθηκε την πρότασή σας».

Στη δριμεία κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιλογή του Ευάγγελου Αποστολάκη στο υπουργείο Άμυνας αντέδρασαν έντονα βουλευτές όπως ο Νίκος Φίλης, ο Νίκος Κοτζιάς αλλά και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.