H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σχέδιο κανονισμού «σχετικά με τη θέσπιση μέτρων έκτακτης ανάγκης στον τομέα του συντονισμού των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στόχος της πρότασης κανονισμού είναι να μετριάσει ορισμένες από τις αρνητικές επιπτώσεις της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση σε περίπτωση που δεν συμφωνηθούν λύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως επισημαίνει η Επιτροπή,σε περίπτωση που δεν συναφθεί συμφωνία αποχώρησης μεταξύ της Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου,από την ημέρα αποχώρησης η ενωσιακή νομοθεσία για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης δεν θα ισχύει πλέον στις σχέσεις μεταξύ των δύο μερών.. Αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης δεν θα είναι εξασφαλισμένα για τους πολίτες της Ένωσης που υπάγονται ή έχουν υπαχθεί στη νομοθεσία ενός ή περισσότερων κρατών μελών και βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε καταστάσεις που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο (π.χ. έχουν εργαστεί ή έχουν διαμείνει εκεί ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κράτος μέλος της Ένωσης), καθώς και για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που υπάγονται ή έχουν υπαχθεί στη νομοθεσία ενός ή περισσότερων κρατών μελών.

Ανεξαρτήτως σεναρίου, σχετικά με το Brexit η Επιτροπή έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές, ότι η προστασία των πολιτών της Ένωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και των υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί προτεραιότητα. Προς τον σκοπό αυτόν, τα κράτη μέλη θα χρειαστεί να ακολουθήσουν γενναιόδωρη προσέγγιση όσον αφορά τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου που διαμένουν ήδη στην επικράτειά τους. Προσδοκάται, δε, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο.

Είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι τα πρόσωπα που άσκησαν, ως πολίτες της Ένωσης, το δικαίωμά τους για ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ένωσης πριν από την ημερομηνία αποχώρησης θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους ως προς την κοινωνική ασφάλιση τα οποία βασίζονται σε πραγματικά περιστατικά και γεγονότα που έλαβαν χώρα, και σε περιόδους ασφάλισης, μισθωτής δραστηριότητας, μη μισθωτής δραστηριότητας ή διαμονής που ολοκληρώθηκαν πριν από την ημερομηνία αποχώρησης, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κράτος μέλος της Ένωσης.

Ορισμένες βασικές αρχές του συντονισμού της κοινωνικής ασφάλισης, όπως κατοχυρώνονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (εξομοίωση, συνυπολογισμός, ίση μεταχείριση), καθώς και οι κανόνες του ίδιου κανονισμού που θέτουν σε πρακτική εφαρμογή τις αρχές αυτές (όπως ο αναλογικός υπολογισμός της σύνταξης γήρατος), θα πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν σε σχέση με τα εν λόγω πρόσωπα, όσον αφορά πραγματικά περιστατικά ή γεγονότα που έλαβαν χώρα και περιόδους που ολοκληρώθηκαν πριν από την ημερομηνία αποχώρησης.

Η ίδια ανάγκη προκύπτει και όσον αφορά τα δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης των ανιθαγενών και των προσφύγων που υπάγονται ή έχουν υπαχθεί στη νομοθεσία ενός ή περισσότερων κρατών μελών και βρίσκονται ή έχουν βρεθεί σε καταστάσεις που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο. Για όλες τις προαναφερθείσες κατηγορίες, περιλαμβάνονται τα μέλη των οικογενειών και οι επιζώντες

Η Επιτροπή συζήτησε με τα κράτη μέλη την αναγκαιότητα των μέτρων έκτακτης ανάγκης και τα τομεακά, νομικά και διοικητικά μέτρα ετοιμότητας που θα πρέπει να ληφθούν σ’ αυτήν την περίπτωση. Για τον σκοπό αυτόν, στις 27 Νοεμβρίου και 12 Δεκεμβρίου 2018 και στις 16 Ιανουαρίου 2019 πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας του Συμβουλίου για το άρθρο 50, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 2018 διοργανώθηκε ειδικό σεμινάριο τεχνικών εμπειρογνωμόνων για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταστεί τρίτη χώρα, από την ημερομηνία αποχώρησης θα παύσουν να ισχύουν και άλλες αρχές και κανόνες που αφορούν τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, όπως το εξαγώγιμο των παροχών σε χρήμα, η συνεχής χορήγηση των παροχών ασθένειας σε είδος και οι κανόνες σχετικά με την εφαρμοστέα νομοθεσία.

Βάσει των διατάξεων της Συνθήκης που αφορούν την ελεύθερη κυκλοφορία, η Ένωση έχει ασκήσει πλήρως την αρμοδιότητά της όσον αφορά τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και άλλων κρατών μελών σε σχέση με κάθε άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης κυκλοφορίας που έλαβε χώρα όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κράτος μέλος της Ένωσης. Ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη δεν μπορούν να συνάπτουν και να εφαρμόζουν διμερείς συμβάσεις οι οποίες καλύπτουν τις καταστάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος κανονισμού

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela