Τα φώτα είναι στραμμένα τώρα στην Ελευσίνα που προετοιμάζεται να γίνει το 2021 η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.   Ετσι, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και τα Αισχύλεια 2018, ένας θεσμός 44 χρόνων που εγκαινιάστηκε   με συναυλία του Στέφανου Κορκολή,  κάτω από το φως του φεγγαριού με μελοποιημένους στίχους ποιητών μας στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας.    

Τα Αισχύλεια θα διαρκέσουν ως τις 23 Σεπτεμβρίου.   Οι περισσότερες εκδηλώσεις των Αισχυλείων θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στο Παλαιό Ελαιουργείο. Ετσι το κοινό έχει  παρακολουθεί μια παράσταση με φόντο την παραλία της Ελευσίνας. Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2018 θα πάρουν μέρος σημαντικοί τραγουδιστές και συνθέτες, όπως ο Θάνος Μικρούτσικος με τη Ρίτα Αντωνοπούλου, τον Κώστα Θωμαΐδη, τον Γιώργο Μεράντζα και τον Μιλτιάδη Πασχαλίδη, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Στέφανος Κορκολής, ο Χρήστος Θηβαίος με τη Μαρία Παπαγεωργίου, ο Κωστής Μαραβέγιας, ο Φοίβος Δεληβοριάς με τη Μαρίνα Σάττι κ.ά.

Επίσης θα παρουσιαστούν: ο Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριτζήλα, ο Ορέστης του Ευριπίδη από το ΚΘΒΕ σε σκηνοθεσία Γιάννη Αναστασάκη, ο Αγαμέμνονας του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Γκραουζίνις, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, οι Βάτραχοι του Αριστοφάνη, με τον Λάκη Λαζόπουλο, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου κ.α.

Στο  πλαίσιο του φεστιβάλ εκδίδεται το φωτογραφικό λεύκωμα «Τροτύλη», με παράλληλη έκθεση, του Βαγγέλη Γκίνη με κεντρικό θέμα το εργοστάσιο της Πυρκάλ με το βλέμμα στραμμένο στο ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί σίγουρα ένα πολύτιμο τεκμήριο για την πρόσφατη ιστορία του τόπου της Ελευσίνας.

Μέσα από τη διαδικασία της φωτογράφισης και την αγωνία για την καλύτερη απόδοση της ατμόσφαιρας των μισο-εγκαταλελειμμένων χώρων ο καλλιτέχνης συνέλαβε την ιδέα να στραφεί προς τη φωτογραφική αποτύπωση ανθρώπων που βίωσαν αυτούς τους χώρους εργασίας. Έτσι, η φωτογραφική καταγραφή έχει αποδώσει πέραν των υλικών τεκμηρίων και άυλα ανθρώπινα συναισθήματα και έχει μετατραπεί σε μια ζωντανή αφήγηση. Επιμελήτρια: Λουίζα Καραπιδάκη.