Η δολοφονία του 25χρονου στο λόφο Φιλοπάππου αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο την ανεπαρκή φύλαξη των αρχαίων λόφων. Ο χώρος είναι αρχαιολογικός και διόλου τυχαίος. Βρίσκεται απέναντι από την Ακρόπολη όπου θεωρείται μαζί με τις γύρω περιοχές από τους πιό καλά φυλασσόμενους αρχαιολογικούς χώρους, ιδίως τώρα το καλοκαίρι με τα εκατομμύρια των επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

Το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι αν υπήρχε αρχαιοφύλακας εκείνο το βράδυ, έστω ένας, η παρουσία του οποίου θα μπορούσε να αποτρέψει οποιαδήποτε έκνομη πράξη. Η φύλαξη προφανώς είναι ελλιπής, αν δεν είναι ανύπαρκτη. Το χειρότερο όμως είναι ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν θεωρεί ότι έχει μερίδιο ευθύνης για ό,τι συνέβη το μοιραίο εκείνο βράδυ. Μήπως θεωρεί ότι ο χώρος των λόφων Φιλοππάπου, Πνύκας και Μουσών δεν ανήκει στον έλεγχό του;

Από την άλλη πλευρά, ίσως να μην έχει άδικο που «σφυρίζει αδιάφορα», καθώς η Α΄Εφορεία Αρχαιοτήτων Ακρόπολης προσπάθησε πολλές φορές στο παρελθόν -ιδίως μετά την ανάδειξη των μνημείων στο πλαίσιο της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων που κόστισε πολλά εκατομμύρια-,  να περιφράξει και να κλείσει τις νυχτερινές ώρες τον αχανή αυτό αρχαιολογικό χώρο. Οι κάτοικοι όμως αντιδρούσαν. Ξήλωναν τις περιφράξεις με το αιτιολογικό ότι θέλουν να κάνουν τον περίπατό τους ανεμπόδιστα και χωρίς εισιτήριο παρόλο που ποτέ δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα.

Προσωπικά, δεν λησμονώ τους αγώνες της υπεύθυνης τότε αρχαιολόγου Ολγας Βογιατζόγλου για να προστατευθεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος από όσους επιδίδονταν σε παράνομες δραστηριότητες τις νυχτερινές ώρες. Αγώνες, που προσέκρουαν πάντα στη βούληση των περιοίκων οι οποίοι είχαν τη στήριξη της «Ανοικτής πόλης» της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο Αθηναίων.

Ετσι, υπουργικές αποφάσεις που προέβλεπαν την λειτουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου εκεί με ελεύθερη πρόσβαση από τρεις ελεγχόμενες εισόδους, κλειστό το βράδυ, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Οι περίοικοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας ζητώντας να μην είναι ο χώρος περιφραγμένος και να παραμένει ανοικτός όλο το 24ωρο. Το ΣτΕ το 2010 έκρινε νόμιμη την περίφραξη, αφού ο χώρος είναι αρχαιολογικός, αλλά συμφώνησε με το αίτημα τους να παραμένει ανοικτός όλο το 24ωρο.

Στην αρχή η Αρχαιολογική Υπηρεσία προσπάθησε να διατηρήσει τις περιφράξεις, καταγγέλλοντας όσους τις γκρέμιζαν μέρα μεσημέρι επιδεικτικά. Με τα χρόνια όμως φαίνεται πως παραιτήθηκε, με αποτέλεσμα να είναι πλέον ο χώρος ανοικτός και προσβάσιμος από παντού.

Ο μόνος περιφραγμένος χώρος στους λόφους είναι αυτός της Πνύκας για την προστασία του Βήματος (απ΄όπου εκφώνησε τον Επιτάφιο του ο Περικλής) από τυχόν βανδαλισμούς, κάτι για το οποίο αντιδρούν επίσης οι περίοικοι χαρακτηρίζοντας γι αυτό την Αρχαιολογική Υπηρεσία «βαθύ κράτος». Η αστυνομία φαίνεται πως ανεβαίνει στους λόφους μετά τα συμβάντα.

Οπότε,  ποιος θα έχει την ευθύνη  αν άλλοι τρεις,  Ελληνες ή αλλοδαποί προσπαθήσουν κάποιο άλλο βράδυ να ληστέψουν, να βιάσουν, να εκφοβίσουν, να τραμπουκίσουν ανυποψίαστους πολίτες ή ακόμη κι αν προσπαθήσουν να σπάσουν, να μουντζουρώσουν, με λίγα λόγια να  καταστρέψουν αρχαιότητες; Ασφαλώς όχι οι περίοικοι, έτσι δεν είναι; Πάλι θα φταίνε  οι «κακοί» αρχαιολόγοι που δεν τους αφήνουν να αλωνίζουν ελεύθεροι παντού.