Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕΤΠ) εργάζεται, εντατικά, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της στη διαμόρφωση της ανάκαμψης της ΕΕ, τονίζοντας, πως αυτό θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, γενικά, και ειδικά στις ίδιες τις περιφέρειες.

Επίσκεψη Μέρκελ

Τον σημαντικό ρόλο των περιφερειών στην οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ, φαίνεται να αναγνωρίζει και η Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, με την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, να προγραμματίζει επίσκεψη στην ΕτΠ.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Απόστολος Τζιτζικώστας, θα καλωσορίσει την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στη σύνοδο ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών στις 13 Οκτωβρίου. Η καγκελάριος Μέρκελ θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας της ΕΕ, θα συζητήσει το ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στα σχέδια ανάκαμψης της ΕΕ και θα ξεκινήσει προβληματισμό για το μέλλον της Ευρώπης.

Η αναγκαία συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης από την κρίση της νόσου COVID-19, και η διαμόρφωση ενός νέου ευρωπαϊκού συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης, αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα της πρώτης συνεδρίασης της επιτροπής «Οικονομική πολιτική» (ECON) μετά τη θερινή διακοπή.

Όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή της ΕτΠ, τα διδάγματα από τη λιτότητα που ακολούθησε την τελευταία κρίση είναι ότι πρέπει να αλλάξουν οι ενωσιακοί κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση και να προωθηθούν οι δημόσιες επενδύσεις

Στην ιδια συνεδρίαση,τα μέλη της επιτροπής ECON εξέτασαν αρχικά το Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), ένα μέσο με προϋπολογισμό 672,5 δισ. ευρώ (312,5 δισ. σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. σε δάνεια) που σχεδιάστηκε για να υποστηρίξει τα κράτη της ΕΕ ώστε να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και να επενδύσουν στις κοινές προτεραιότητες της ΕΕ. Ο ΜΑΑ αποτελεί το μεγαλύτερο δημοσιονομικό μέσο που περιλαμβάνεται στο μέσο ανάκαμψης Next Generation EU, γνωστό και ως Σχέδιο ανάκαμψης για την Ευρώπη , ύψους 750 δισ. ευρώ.

Ο Christophe Rouillon (FR/PES) , δήμαρχος Κουλέν, είναι γενικός εισηγητής της γνωμοδότησης με τίτλο « Ευρωπαϊκό σχέδιο ανάκαμψης: Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης » που αναμένεται να υιοθετηθεί στη σύνοδο ολομέλειας του Οκτωβρίου 2020. Ο εισηγητής δήλωσε πως «το Σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ πρέπει να επιτρέπει την υπέρβαση της κρίσης COVID-19, αλλά και την ανακατεύθυνση του ευρωπαϊκού αναπτυξιακού μοντέλου.

Ως θεσμικοί εκπρόσωποι των δήμων και των περιφερειών, διαπιστώνουμε με λύπη πως η διακυβέρνηση είναι υπερβολικά συγκεντρωτική σε εθνικό επίπεδο και πως ελλείπει η φιλοδοξία όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη. Αναφορικά με τους διαρθρωτικούς πόρους για την πολιτική συνοχής, οι αλληλεπικαλύψεις και οι μεταφορές πόρων από το ένα ταμείο στο άλλο πρέπει να αποφεύγονται. Το ταμείο ανάκαμψης, γνωστό ως «Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» μπορεί να αποτελέσει πραγματικό ποιοτικό άλμα για την τόνωση της ευρωπαϊκής επενδυτικής ικανότητας, ωστόσο αυτό δεν θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή των δήμων και των περιφερειών της Ευρώπης».

Οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό

Οι επιπτώσεις της COVID-19 στις περιφέρειες της ΕΕ και οι συνεπόμενες προκλήσεις για τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές θα αποτελέσουν το αντικείμενο του πρώτου Ετήσιου περιφερειακού και τοπικού βαρομέτρου , το οποίο θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολος Τζιτζικώστας , Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, σε ομιλία του στη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ στις 12 Οκτωβρίου. Το Βαρόμετρο αντλεί στοιχεία από μελέτες που εκπονήθηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό, καθώς και από άλλες έρευνες, προκειμένου να παρέχει λεπτομερή αξιολόγηση της κρίσης και των πολιτικών ζητημάτων που ανέδειξε.

Πηγή: pelazkarabo.blogspot.com