Πολλαπλές αντιδράσεις επικρατούν στο ΣΥΡΙΖΑ για το κρύο ντους που υπέβαλαν στην κυβέρνηση η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Τόμας Βίζερ. Όλοι ακολουθούν το δόγμα Σόιμπλε και οι Τσακαλώτος-Αχτσιόγλου συνεχίζουν το μασάζ στους βουλευτές.

Άλλοι εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους πως «βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά όσο αφορά το χρέος και περνάμε κάτω από αυτόν».

Μια ακόμα ομάδα πιέζει πως πρέπει να δείξουν σταθερότητα και να πάρουν το καλύτερο δυνατό, ιδίως μια συγκεκριμένη δέσμευση στις 15 Ιουνίου.

Είναι κρίσιμο για το πρεστίζ του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να μη βάλει την γραβάτα που του έκανε δώρο ο Ματέο Ρέντσι, άμεσα αλλά να την βγάλει τουλάχιστον από το συρτάρι.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η κυβέρνηση κατέθεσε πριν από λίγο τις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα τα οποία θα ψηφιστούν αύριο, Παρασκευή, ικανοποιώντας τις επιθυμίες των Βρυξελλών.

Η κυβέρνηση κατέθεσε – εκπρόθεσμα – 5 τροπολογίες εμβόλιμα στο άσχετο νομοσχέδιο «Κύρωση της τροποποιημένης συμφωνίας για την Ιδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο».

Η μια αφορά την παράταση του παγώματος στις αυξήσεις συντάξεων μέχρι και την 1/1/2023. Η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε πάγωμα μέχρι 1/1/2022.

Ενδιαφέρον έχει ότι η κυβέρνηση συνοδεύει την τροπολογία με πολυσέλιδη αιτιολογική έκθεση με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την παράταση κατά ένα χρόνο.

Η δεύτερη τροπολογία αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Η τρίτη το αφορολόγητο.

Η τέταρτη τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Και η πέμπτη τη χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων