Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμα του έδωσε το στίγμα της διαπραγμάτευσης με την ΠΓΔΜ, καυτηρίασε τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για μια κοινά αποδεκτή λύση να μη χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για ένα 25ετές εθνικό πρόβλημα.

Για το Αλβανικό εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αναβάθμιση των σχέσεων και την καλοδεχούμενη συναίνεση των κομμάτων.

Εξήγησε πως άνοιξε παράθυρο λύσης και τόνισε πως ανασκευάζεται από την τωρινή ηγεσία των Σκοπίων η αλυτρωτική διάθεση.

Οι συμβολικές κινήσεις με αλλαγές  στο αεροδρόμιο και στον εθνικό αυτοκινητόδρομο, δεν λύνει το ζήτημα της ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, υπογράμμισε.

Επισήμανε την αναφορά της λέξης Μακεδονίας στο ήδη αποδεκτό ΠΓΔΜ, απαιτείται όμως πατριωτική εγρήγορση και όχι εθνικιστικές εξάρσεις.

Για τις σημερινές επαφές, σημείωσε πως με τους περισσότερους «είχα συγκλήσεις εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν τολμά να πει την γνώμη του υπό την πίεση του ακραίου τμήματος του κόμματος του».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

 

Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Δεν είναι ώρα, όπως ποτέ δεν ήταν, για εθνικιστικές εξάρσεις και κραυγές φανατισμού. Απαιτείται πατριωτική εγρήγορση για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ. Δήλωση μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

Posted by Alexis Tsipras on Saturday, 27 January 2018