Του Συμεών Σολταρίδη

Άρχισαν και πάλι τα «αντιπατριαρχικά» όργανα, που δεν χάνουν ευκαιρία να στρέφονται  κατά του Πατριαρχικού θεσμού και του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου. Παρακολουθούν τα ανακοινωθέντα του Φαναρίου ή και επιστολές που αποδίδονται σε αυτό και ξεκινούν την «ενορχηστρωμένη επίθεση».

Αφορμή έλαβαν, μέρος των Ελληνικών ΜΜΕ και μεμονωμένα άτομα, από κληρικούς και λαικούς, από την επιστολή, αποσπάσματα της οποίας   δημοσίευσε η εφημερίδα Χουρριέτ και αναπαρήγαγαν τα Ελληνικά ΜΜΕ. Δεν έλειψαν βέβαια και οι βαρύγδουπες εκφράσεις που κατά συνήθεια της «ελαφριάς» δημοσιογραφίας τοποθετήθηκαν στην εισαγωγή του «κομματιού», για να προσελκύσουν τον αναγνώστη, ο οποίος αφού διαβάσει το άρθρο βλέπει ότι το κομμάτι αποδίδεται χωρίς βερμπαλισμούς στο γεγονός.

Η αναπαραγωγή έγινε με βάση τα γραφόμενα της Τουρκικής εφημερίδας και όχι από το πρωτότυπο το οποίο δεν έδωσε στην δημοσιότητα το Φανάρι. Κατά την δημοσίευση του πρακτορείου Zer news σημειώνεται ότι  « ο Πατριάρχης έστειλε επιστολή εξ ονόματος του Πατριαρχείου και της κοινότητας (της Ρωμαίικης) προς τον Πρόεδρο Ερντογάν ευχόμενος την επιτυχή έκβαση της επιχείρησης «Κλάδου Ελαίας», συμπληρώνοντας ότι “προσεύχεται για την ειρήνη στην περιοχή”.

Σύμφωνα με  τα δημοσιεύματα του Ελληνικού Τύπου, εύχεται στον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας,  να στεφθεί με επιτυχία η στρατιωτική επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» και παράλληλα εκφράζει την ευχή στην Τουρκία να επέλθει σύντομα η ειρήνη στη Συρία.

Μετά λοιπόν την αποστολή της όποιας επιστολής, τι το επιλήψιμο αναγνώσθηκε και άρχισαν τα εθνικιστικά, αντιπατριαρχικά, αντιτουρκικά, αντιοικουμενικά, φιλο-τριτο-ρωμαϊικά «όργανα» να ρίχνουν λάσπη σε έναν θεσμό; Όταν όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες στην γείτονα απέστειλαν σχετική επιστολή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έπρεπε να απέχει, για να δείξει τι;

Και εν πάση περιπτώσει  όταν το διεθνές στερέωμα, εκτός ελαχίστων, λόγω δικών τους πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, απέχουν, σε αντίθεση όλων των άλλων που εν κρυπτώ και παραβύστω  συμφωνούν με την στρατιωτική επιχείρηση γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης να μην ευχηθεί η επιχείρηση να στεφθεί από επιτυχία;

Τι δεν άρεσε στην μερική κοινή γνώμη, την φιλοεκκλησιάζουσα και αρέσκουσα στα βερμπαλιστικά  υπερεθνικιστικά  λεγόμενα, η οποία διαρρηγνύει  τα ιμάτια της μπροστά σε κάθε μη συμβατικό κατά την γνώμη της, αλλά συνηθίζει να συμμετέχει σε οικονομικές αποστολές για να αυξήσει τα έσοδα της ή την αντιπατριαρχική της ροπή, γράφοντας ανιστόρητα και επιπλέον ετεροχρονισμένα και μακριά των επιτακτικών αναγκών του σήμερα;

Είναι πλέον ανεξήγητο να ακούς αντιπατριαρχικά υπονοούμενα που προέρχονται από κληρικούς και να διαβάζεις μελέτες επί μελετών ή αναλύσεων, να κατηγορούν έναν θεσμό για την πολιτική που ασκεί σε παγκόσμια εκκλησιαστικά ζητήματα ή έχει άποψη επί ενός θέματος, που δεν είναι αρεστή   στον συγγραφέα, ο οποίος γαλουχήθηκε στα νάματα των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων και έχει ακόμη, παρά τον 21ο αιώνα, παρωπίδες που δεν τον επιτρέπουν να δει την πραγματικότητα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ακολουθεί το Φαναριώτικο αισθητήριο, που απέχει κατά παρασάγγας από τα κοινά δηλωθέντα από ορισμένους που έμαθαν να κρίνουν και να σχολιάζουν από μακριά.