Μετά από δικαστικές περιπέτειες και φυλάκιση 5 ετών ο αναρχικός Τάσος Θεοφίλου αναμένεται να αφεθεί ελεύθερος, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Kακουργημάτων τον κήρυξε αθώο για την υπόθεση τη ληστείας της Πάρου για την οποία σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη.

Η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, που ελήφθη με πλειοψηφία 3 προς 2, μέσα στην κατάμεστη από φίλους και αλληλέγγυους του 33χρονου κατηγορούμενου αίθουσα προκάλεσε κλάματα χαράς και ανακούφισης και χειροκροτήματα, καθώς ο Θεοφίλου δικαζόταν μετά από εισαγγελική έφεση και για κατηγορίες σχετικά με ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση κ.λπ. για τις οποίες είχε αθωωθεί πρωτόδικα και έτσι ήταν αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή-προμήθεια-κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων κ.ά.

Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και τη πλαστογραφίας ενώ το δεύτερο μέλος που μειοψήφησε υποστήριξε ότι πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Ο Τάσος Θεοφίλου είχε συλληφθεί στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την ληστεία της Πάρου μετά από «τηλεφώνημα αγνώστου». Η Αντιτρομοκρατική ανέφερε επίσης, ότι «είχε ταυτοποιηθεί DNA του» σε ένα καπέλο το οποίο, σύμφωνα με την υπεράσπιση, δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των αντικειμένων που συλλέχθηκαν και φωτογραφήθηκαν στον τόπο του συμβάντος.

Υπενθυμίζεται ότι στη ληστεία οι δράστες πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 53χρονο ταξιτζή Δημήτρη Μίχα που προσπάθησε να τους σταματήσει.

Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, από την πρώτη στιγμή είχε αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην ληστεία της Πάρου, υποστηρίζοντας ότι εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στην Αθήνα, ενώ αρνήθηκε κατηγορηματικά και ότι σχετίζεται με την οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την απολογία του: “η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός”.