Σε ενάμιση χρόνο η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου θα φέρει στη μακριά επωνυμία της κι άλλο ένα όνομα, καθώς βαφτίζεται το κτήριο Β σε Πτέρυγα Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Αυτό είναι το «αντίδωρο» πρόσφερε η διευθύντρια της Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στο Ιδρυμα προκειμένου να λάβει δωρεά 13 εκατομμυρίων που θα της επιτρέψει να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο παλιό κτήριο με την επέκτασή του στις αρχές του 2019.

Η μετονομασία του νέου κτηρίου ανακοινώθηκε στην σημερινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού-ΙΣΝ. Η Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα παρουσίασε με power point τις όψεις του νέου κτιρίου όπως θα είναι όταν ολοκληρωθεί.

Η δωρεά Νιάρχου  καλύπτει τη δαπάνη ολοκλήρωσης της προσθήκης τρίτου  ορόφου στο κτίριο Β, στο οποίο, εκτός από τις μόνιμες συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, θα στεγαστούν οι Διοικητικές Υπηρεσίες, τα Εργαστήρια Συντήρησης, η Βιβλιοθήκη, καθώς και ένα εστιατόριο στον τρίτο όροφο.

Θα επιτρέψει επίσης την πλήρη αποπεράτωση όλων των ορόφων, την κατασκευή κεκλιμένων επιπέδων κυκλοφορίας στην πρόσοψη του κτηρίου Β για περιπατητική πρόσβαση στους ορόφους, καθώς και την κατασκευή υαλοπετάσματος (plannar) σε όλη την πρόσοψη του κτιρίου Β, ώστε οι επισκέπτες που θα επιλέγουν την άνοδο από τις ράμπες, να απολαμβάνουν τη θέα προς την πόλη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού διασφάλισε, σύμφωνα με τη Λυδία Κονιόρδου,  το ποσόν που θα χρειαστεί για τη μεταφορά και εγκατάσταση της μόνιμης συλλογής και τον εξοπλισμό του αμφιθεάτρου (ύψους €805. 000 από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων).

Προσέλαβε πρόσθετο μόνιμο προσωπικό φύλαξης για την εύρυθμη λειτουργία της Πινακοθήκης στο νέο κτίριο (15 άτομα από τον ΟΔΙΕ) και καλύπτει βεβαίως την τεχνική υποστήριξη των εγκαταστάσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του.

Τέλος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής που ενέκρινε το ποσό των €4.600.000 για την υλοποίηση του έργου, το ΥΠΠΟΑ λειτούργησε καθοριστικά για την κάλυψη και ολοκλήρωση της εφαρμογής της μουσειογραφικής μελέτης, η οποία βρίσκεται σε στάδιο τελικής έγκρισης.

Η υπουργός και η γενική διευθύντρια Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων Ευγενία Γατοπούλου, διευκρίνισαν ότι οι εργασίες συνεχίζονται στο κτήριο Α από την κατασκευαστική ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ βάσει σύμβασης. Η Διευθύνουσα Υπηρεσία και η Προϊσταμένη Αρχή του έργου έχουν αρνηθεί το αίτημα διάλυσης της σύμβασης που έχει υποβάλει ο ανάδοχος λόγω συνέχισης συμβατικών εργασιών που δεν έχουν ακόμα αποπερατωθεί.

Έτσι ολοκληρώθηκαν όλες οι επικαιροποιημένες μελέτες για τις εργασίες στα κτήρια Β και Γ που αφορούν τη δωρεά του Ι. Σ. Νιάρχος. Έχουν παραδοθεί τα τεύχη δημοπράτησης των εργασιών αυτών. Και η εταιρία ΕΤΕΝΕΡ ΕΠΜΑΣ που διαχειρίζεται την δωρεά του Ι. Σ. Νιάρχος θα κάνει διαγωνισμό με «πρόσκληση» ώστε να επιλεγεί, μέσα στο καλοκαίρι, η καταλληλότερη και οικονομικότερη προσφορά κατασκευαστικής εταιρείας (μειοδότης) που θα αναλάβει τις πιο πάνω εργασίες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής αναδόχου.

Οι μελετητές στους οποίους ανέθεσε η Εθνική Πινακοθήκη την εκπόνηση μουσειογραφικής μελέτης, έχουν ήδη παραδώσει την οριστική μελέτη η οποία θα εγκριθεί εντός των ημερών. Στη συνέχεια θα κατατεθεί η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης προκειμένου να υλοποιηθούν. Τόσο η μουσειογραφική μελέτη όσο και η υλοποίησή της θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της Περιφέρειας Αττικής.

Μέχρι σήμερα, από το σύνολο των 25. 957. 093,59 ευρώ που συνιστούν την οικονομική υποχρέωση του Υπουργείου Πολιτισμού (20. 357. 093,59 η αρχική σύμβαση με τον ανάδοχο και 5. 600. 000,00 από την 1η Συμπληρωματική Σύμβαση σχετική με τις τροποποιήσεις που χρειάσθηκε να γίνουν στις μελέτες, λόγω της αλλαγής στον υδροφόρο ορίζοντα) έχουν απορροφηθεί τα 15. 500. 000,00 ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Το υπόλοιπο ποσό των 10. 500. 000,00 ευρώ έχει εξασφαλιστεί ως εξής: 3. 760. 000,00 ευρώ ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020, που αφορά στο κτήριο Α και τον περιβάλλοντα χώρο, και άλλα 6. 740. 000 ευρώ από Εθνικούς Πόρους (Δημόσιες Επενδύσεις).