Ο Κήπος του Μεγάρου μέχρι τώρα «άκουγε» προσφέροντας το καλοκαίρι μουσικές ανάσες στον κόσμο της Αθήνας. Από σήμερα ο «Κήπος (θα) βλέπει» προτείνοντας μια υψηλού επιπέδου εικαστική απόλαυση.

Κάτω από τη σκιά των δέντρων στον κήπο του Μεγάρου έχουν στηθεί μικρές βιντεο-οθόνες που προβάλλουν έργα σπουδαίων σύγχρονων δημιουργών. Δεν έχεις παρά να πατήσεις το κοντρόλ για να αρχίσει η δράση: ένας γυναικείος μονόλογος, ένα αργόσυρτο ερωτικό φιλί κάποιου ζευγαριού.

Τριανταεπτά έργα 26 διεθνώς αναγνωρισμένων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μετατρέπουν «τον κήπο των ήχων σε κήπο των εικόνων», όπως παρατήρησε εύστοχα η διευθύντρια του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου Αθηνών Αννα Καφέτση, η ιδρυτική διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που η Κυβέρνηση της στέρησε εδώ και δύο χρόνια το (ηθικό) δικαίωμα να εγκαινιάσει το ΕΜΣΤ με αποτέλεσμα να παραμένει ουσιαστικά κλειστό.

Η Αννα Καφέτση με το κύρος που διαθέτει και τη βαθειά γνώση του αντικειμένου κατάφερε να συγκεντρώσει ένα μεγάλο αριθμό έργων που πρόσφεραν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες όπως και διάφοροι συλλέκτες τα οποία ανακαλύπτει κανείς  σε 85 σημεία του Κήπου. Πρόκειται για την αρχή μιας προσπάθειας για άνοιγμα του Μεγάρου στην κοινωνία, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ.  του Μεγάρου Νίκος Θεοχαράκης πανευτυχής που ήρθησαν τα προβλήματα και μπόρεσε να υλοποιηθεί η μεγάλη αυτή έκθεση.

Γιατί τα «οικονομικά του Μεγάρου είναι ακόμα προβληματικά» όπως είπε ο ίδιος απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ωστόσο, η σκέψη είναι να επαναλαμβάνεται η διοργάνωση μιας ανάλογης έκθεσης κάθε καλοκαίρι στον κήπο του Μεγάρου, να  γίνει θεσμός.

Εγκαταστάσεις, γλυπτά, κείμενα-γλυπτά, βιντεοεγκαταστάσεις και ηχητικά έργα, εννοιολογικά περιβάλλοντα  θα βλέπει το κοινό με ελεύθερη είσοδο από σήμερα όταν πέσει το φως και απλωθεί δροσιά μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η ιστορία της γραφής που βγαίνει από το σκοτάδι, σύγχρονες βίαιες ιστορίες ανθρώπινων αποχωρισμών, προσφυγιάς, πολιτικά σχόλια, κυκλικές τελετουργίες ταφής, ανθρώπινες ιστορίες  από τους εσωτερικούς διαδρόμους νοσοκομείων, αλλά και το μπλε  λουλούδι που διασχίζει όλο τον Κήπο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται από διάσημους καλλιτέχνες.

Τίτλος της έκθεσης είναι ο «Κήπος βλέπει» (τίτλος ενός από τα Τρία Ποιήματα με σημαία ευκαιρίας του Οδυσσέα Ελύτη) και στόχος η σύνδεση του Κήπου με τον δημόσιο χώρο, την πόλη. Σύνδεση, με τις μνήμες της Αθήνας και τις ανθρώπινες ιστορίες  που συνιστούν τον κοινωνικό ιστό  αυτής της πόλης.

«Ο Κήπος μετατρέπεται σε ένα νέο ερμηνευτικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο οι δημιουργίες των καλλιτεχνών διαμορφώνουν ένα αφήγημα για τον έρωτα, τη ζωή και τον θάνατο, για την ανθρώπινη ύπαρξη. Τα έργα συνομιλούν με το φυσικό περιβάλλον και αλληλεπιδρούν συνεχώς με το καταλυτικό φως της ημέρας ή της νύχτας: «Η άγρα φωτός, ευρεία μεταφορά και συνδετικός ιστός των έργων, βρίσκεται πάντα στο κέντρο της Έκθεσης, ορατή ή μαντευτή. Αναζήτηση ηλιακή και σεληνόφωτη» όπως σημειώνει η Αννα Καφέτση.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να αναζητήσει τα εκθέματα μέσα στις φυλλωσιές και στους θάμνους του Κήπου αλλά και στο εσωτερικό της λεγόμενης Υπηρεσιακής Αυλής του Μεγάρου και να περιηγηθεί ανάμεσά τους, ζώντας μια ξεχωριστή αισθητηριακή και καλλιτεχνική εμπειρία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κα Καφέτση, «ο Κήπος γίνεται ένας τόπος εικόνων. Η καθεμιά τους, μέσα από τις αναρίθμητες οπτικές της, μας καλεί να υπερβούμε το όριο, να βιώσουμε τον περίπατο ή τις στοχαστικές στιγμές στον Κήπο ως συνεχή περάσματα από το πραγματικό στο φανταστικό».

Η έκθεση θα λειτουργεί από τις 12 το μεσημέρι έως τα μεσάνυχτα. Η καλύτερη ώρα όμως για να την επισκεφθεί κανείς είναι από τις 9 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

 

Μετέχουν οι καλλιτέχνες: SBYNEK BALADRAN // MATTHEW BARNEY // KΩΣΤΑΣ ΜΠΑΣΑΝΟΣ // ΡΑΝΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ // JORGE GALINDO & SANTIAGO SIERRA // DOUGLAS GORDON // AMAR KANWAR // WILLIAM KENTRIDGE // ΦΑΝΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ // ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΛΗΣ // ΤΖΕΝΗ ΜΑΡΚΕΤΟΥ // SHIRIN NESHAT // TIM NOBLE & SUE WEBSTER // ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΟΥΚΛΙΑ // ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ // ΡΕΝΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ // PIPILOTTI RIST // ΔΑΝΑΗ ΣΤΡΑΤΟΥ // ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΓΚΑΡΗ // ΜΑΡΙΑ ΤΖΑΝΑΚΟΥ // NARI WARD // MAARIA WIRKKALA // ΝΑΤΑΛΙ ΓΙΑΞΗ // ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ.

 

Το επόμενο ραντεβού του κοινού με το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών του Μεγάρου  θα είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο όπου θα ανακοινωθεί και το πλήρες πρόγραμμα των μελλοντικών του δράσεων