Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν σήμερα να συνέλθουν από το «χαστούκι» του Brexit. Aπό το πρωί συναντώνται στις Βρυξέλλες οι πρόεδροι το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαΐκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -Τουσκ, Γιουνκέρ και Σουλτς, αντίστοιχα- αλλά και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Ρούτε, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία στην Ε.Ε.

Σε διαρκή συνεδρίαση βρίσκονται και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ η Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να λάβει μέτρα από τη Φρανκφούρτη που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα καθησυχάσουν τις αγορές και τους οικονομικούς παράγοντες.

 

Μία πρώτη επίσημη συνεδρίαση των 27, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένεται να πραγματοποιηθεί, επίσης, σήμερα στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζουν ανώτατα στελέχη υπουργείων Εξωτερικών της Ε.Ε.

 

Επίσης, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να συναντηθούν στη Γερμανία οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι κρατών-μελών που ίδρυσαν την ΕΟΚ. Στους διπλωματικούς κύκλους κυκλοφορεί η πληροφορία ότι γαλλογερμανικός άξονας αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία νέων προοπτικών στην ενωμένη Ευρώπη. Υπέρ αυτής της ιδέας τάσσεται πρωτίστως η Γαλλία.

 

«Είμαστε προετοιμασμένοι γι΄ αυτό το αρνητικό σενάριο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σήμερα από τις Βρυξέλλες, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

 

«Θα θέλαμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα στο χθεσινό δημοψήφισμα. Έχω επίγνωση του πόσο σοβαρή, ακόμα και δραματική, είναι αυτή η στιγμή από πολιτικής σκοπιάς. Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς όλες τις πολιτικές επιπτώσεις αυτού του γεγονότος, ιδιαίτερα για το Ηνωμένο Βασίλειο» ανέφερε ο Ντ. Τουσκ.

 

Τέλος, είναι αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια ήταν τα πιο δύσκολα στην ιστορία της Ένωσής μας, αλλά πάντα θυμάμαι αυτό που μου έλεγε ο πατέρας μου: Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» δήλωσε ο πρόεδρος της Ε.Ε. Ντ. Τουσκ.

 

Ο Aυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν δεν αναμένει ότι θα υπάρξει «ντόμινο» δημοψηφισμάτων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά την ψήφο στη Βρετανία υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση και πρόσθεσε πως η χώρα του δεν θα διεξαγάγει ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα.

 

«Δεν φοβάμαι ντόμινο», δήλωσε ο Κερν στους δημοσιογράφους. «Η Ευρώπη θα χάσει κύρος και σπουδαιότητα στον κόσμο λόγω του βήματος που έκανε η Βρετανία. Οι μακροπρόθεσμες οικονομικές συνέπειες θα γίνουν επίσης αισθητές για κάποιο χρόνο».