«Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει σε όλη την Ελλάδα 12 μεγάλα και μικρότερα κέντρα φιλοξενίας και δουλεύουμε άλλα 7 κέντρα και μετά θα δουλέψουμε άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο θα υπερβούμε τις 50 χιλιάδες θέσεις φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα από τις 32 χιλιάδες που έχουμε αυτή τη στιγμή». Αυτό επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας σήμερα στο «Μέγκα».
Για την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα, τόνισε: «Η αποσυμφόρηση της Ειδομένης πρέπει να γίνει με την πειθώ. Άρα αυτό που χρειαζόμαστε σε πρακτικό επίπεδο, είναι περισσότεροι διερμηνείς και μεγαλύτερη ιατρική φροντίδα αλλά πρώτα και κύρια αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν, ότι δεν μπορούν, δεν υπάρχει λόγος να μείνουν στην Ειδομένη.

Ήδη ξεκίνησε από χθες, έφυγαν περίπου 400 άτομα από την Ειδομένη. Αυτό θα πάρει ένα μαζικότερο χαρακτήρα. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται στην αναμονή της απόφασης της συνόδου στις 17 του Μάρτη. Εμείς λέμε πως ανεξάρτητα από την απόφαση, υπάρχουν τρεις καταυλισμοί, δηλαδή κέντρα φιλοξενίας, πολύ κοντά στην περιοχή, στο Χέρσο, στη Νέα Καβάλα και στα Διαβατά. Επίσης διαμορφώνεται πολύ κοντά στην περιοχή νέα δομή φιλοξενίας, στα Γιαννιτσά».

 

2 olp

Στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά, φιλοξενούνται περίπου 2.540 μετανάστες και πρόσφυγες, σύμφωνα με νεότερη καταμέτρηση από το λιμενικό σώμα και μετά την πρωινή άφιξη του πλοίου Blue Star 1 με 488 μετανάστες και πρόσφυγες.

 

Πριν λίγη ώρα κατέπλευσε και Blue Star Patmos μεταφέροντας 200 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Χίο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται από τα Δωδεκάνησα και το «Διαγόρας» με 112 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Ρόδο.

Στο λιμάνι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας βρίσκονται εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες παρέχουν σίτιση και βοήθεια στους πρόσφυγες και μετανάστες.

 

Επίσης δύο ομάδες από τον ΟΗΕ αλλά και από την ευρωπαϊκή επιτροπή ασύλου, μαζί με μεταφραστές, βρίσκονται στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, προκειμένου να ενημερώνουν τους μετανάστες και πρόσφυγες ποια είναι τα δικαιώματά τους, για το πώς μπορούν να αιτηθούν άσυλο ή σε όσους επιθυμούν να γυρίσουν στις χώρες καταγωγής τους πώς μπορεί να γίνει αυτό. Ακόμη, υπάρχουν και ειδικά έντυπα σε πολλές γλώσσες προκειμένου να μπορούν οι μετανάστες και πρόσφυγες να ενημερωθούν.

 

Παράλληλα το «Χαμόγελο του Παιδιού», που έχει διαθέσει αρκετό δυναμικό αλλά και γιατρούς για ιατρική φροντίδα, έχει αναρτήσει αφίσες με οδηγίες σε διάφορες γλώσσες έξω από τους επιβατικούς σταθμούς, καλώντας τους πρόσφυγες αν έχουν χάσει το παιδί τους να επικοινωνούν δωρεάν στη γραμμή 116000, όλο το 24ωρο από οποιονδήποτε τηλεφωνικό θάλαμο χωρίς τη χρήση κάρτας η κέρματος, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό για εντοπισμό. Στο συγκεκριμένο έντυπο διευκρινίζετε επίσης ότι η ακρόαση σε αυτόν που καλεί σε βοήθεια γίνεται σε οποιαδήποτε γλώσσα χρειαστεί.