Η βιταμίνη C είναι πολύτιμος σύμμαχος της καλής υγείας.

Νεότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η βιταμίνη C μπορεί να καταπραΰνει τα ενοχλητκά συμπτώματα του κρυολογήματoς και της καταρροής. Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, οι άντρες άνω των 19 ετών πρέπει να λαμβάνουν περίπου 90 mg την ημέρα και αντίστοιχα οι γυναίκες 75 mg βιταμίνης.

 

Όμως εκτός από το πορτοκάλια, πού αλλού μπορείτε να βρείτε αυτή την πολύτιμη βιταμίνη;

Κόκκινες πιπεριές

Αυτό που δεν γνωρίζουν οι περισσότερο είναι ότι η κόκκινη πιπεριά δεν προσθέτει μόνιο χρώμα στο φαγητό αλλά χαρίζει απλόχερα και τη βιταμίνη C. Ενδεικτικό είναι ότι ένα μόνο φλιτζάνι ωμής και ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς, περιέχει την εντυπωσιακή ποσότητα των 190 mg βιταμίνης C, την ίδια στιγμή που η πράσινη πιπεριά περιέχει σχεδόν 120 mg.

 

Θυμάρι και μαϊντανός

Το θυμάρι και ο μαϊντανός δεν αρωματίζουν μόνο τα φαγητά αλλά είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Το θυμάρι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C (160 mg στα 100 γραμμάρια και 1,6 mg σε 1 κουταλάκι του γλυκού), ενώ ο μαϊντανός αντίστοιχα 133 mg στα 100 γραμμάρια και 13,3 mg τα 10 περίπου κλωναράκια.

 

Μπρόκολο

Μια μερίδα μπρόκολο (148 γραμμάρια) μπορεί να προσθέσει 132 mg βιταμίνης C στον οργανισμό.

 

Κατσαρό λάχανο

Δύο φλιτζάνια αυτού του λαχανικού αποδίδουν περίπου 160 mg βιταμίνης C, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, C και Κ, όπως επίσης και σε φυτικές ίνες, που σημαίνει ότι προκαλεί γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού!

 

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο δεν κάνει καλό μόνο στην καλή λειτουργία του εντέρου αλλά αποδίδει 137 mg της βιταμίνης, υπερκαλύπτοντας τις ημερήσιες ανάγκες μας σε αυτή, ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο και στις βιταμίνες Α και Ε, πολύτιμες για την καλή υγεία!

Πηγή: healthreport.gr