Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης  Τσακαλώτος ευχαρίστησε τον Αμερικανό υπουργό Τζακ Λιου -στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΟΙΚ- για τη βοήθεια που έχει προσφέρει στην Ελλάδα ως προς τη λύση του χρέους και την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Ήταν κοινή μας διατύπωση πως για τη συμφωνία της 24ης Μαΐου -για τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους- πρέπει να παρθούν μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Συζητάμε πώς, τι και πότε και όχι αν χρειάζεται, καθώς και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», πρόσθεσε.

 

«Μας απασχόλησε το Brexit,  οι επιπτώσεις για την Ευρώπη που δεν πρέπει να μπει σε θέμα λιγότερης ή περισσότερης, αλλά πιο αποτελεσματικής Ευρώπης για τις κοινωνικές ανάγκες των πολιτών».

 

Υπογράμμισε τη συμμετοχή του Αμερικανού αξιωματούχου στη Σύνοδο G20  στην Κίνα, όπου θα αναπτύξει τους νέους δρόμους της Ευρωζώνης και θα εμφανιστεί ως φίλος της Ελλάδας.

 

Ευελιξία από όλες τις πλευρές για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο και μάλιστα πιο επιτακτικά μετά τα γεγονότα στην Τουρκία, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

 

Ο κ. Λιου έδωσε συγχαρητήρια για την τεράστια πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος, πως υπάρχουν διάφοροι τρόποι προσέγγισης και τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό η αναδιάρθρωση του χρέους να είναι μέρος ενός συνολικότερου σχεδίου. Πρέπει, όπως είπε, όλες οι πλευρές να είναι ευέλικτες για να γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.

 

«Πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους» είπε και πρόσθεσε ότι το μίγμα πολιτικής μπορεί να διαφέρει. Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα είπε ότι είναι πολύ σημαντικές και πρόσθεσε ότι είναι μεν θετικό το ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με την κρίση, αλλά όπως σχολίασε, «αυτό δεν σημαίνει όμως ότι το πρόβλημα έχει λυθεί». Οι ιδιωτικοποιήσεις και η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στο δρόμο της ανάπτυξης.

 

Όπως σημείωσε ο κ. Λιου, «βλέπω τις προβλέψεις προόδου και κατανοώ πόσο μεγάλη πρόκληση ήταν για την Ελλάδα η μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, όπως αντίστοιχα είναι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων και τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τις υπηρεσίες.

 

Αυτά θα σηματοδοτήσουν ένα θετικό κύκλο για την οικονομία και οι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να αρχίσουν να συζητούν σύντομα για το χρέος».

Όπως τόνισε, «πρέπει να καταστεί σύντομα βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας».

 

Σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, τόνισε πως η σχέση με το ΔΝΤ είχε διακυμάνσεις «αλλά εκφράζω την αμερικανική κυβέρνηση και δεν μπορώ να μιλώ εκ μέρους του Ταμείου. Η πρόκληση είναι να βρεθεί το μονοπάτι η Ελλάδα να τηρεί τις υποχρώσεις της και ταυτόχρονα να αναπτύσσεται. Είμαι σίγουρος πως το ΔΝΤ θα συμβάλει για μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα», κατέληξε.

 

Σε ερώτηση αν θα πρότεινε να επενδύσει κάποιος επιστήθιος φόλπς του στην Ελλάδα, απάντησε πως «έκανε την πρακτική του πάνω σε αυτό το θέμα. Η πορεία της Ελλάδας τον τελευταίο χρόνο αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα για να φέρει τον ενθουσιασμό στους επενδυτές».