Τα Τρίκαλα, συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν γιατί είναι μια πρωτοποριακή και καινοτόμα πόλη.

Η πόλη πρότυπο και πιλότος για πολλές άλλες στην Ελλάδα, τα Τρίκαλα, συνεχίζουν να επιμένουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων και έχει αποδείξει πολλές φορές ότι σπάει τα κακώς κείμενα της ελληνικής νοοτροπίας και βαδίζει σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Μετά το πρώτο οικολογικό λεωφορείο χωρίς οδηγό, τα αυτοματοποιημένα κέντα εξυπηρέτησης Πολιτών (e-ΚΕΠ), την δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, το σύστημα έξυπνου φωτισμού και στάθμευσης, το σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών και το σύστημα ρομποτικής και προγραμματισμού για όλα τα σχολεία των Τρικάλων, η δημοτική αρχή προέβη σε δύο ακόμα καινοτόμες ιδέες.

Για του λόγου το αληθές είναι το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που έχει εκπονήσει ο δήμος. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι σε λίγο καιρό θα υπάρχει ελληνική πόλη που τα δημόσια σχολεία της θα διαθέτουν ράμπες και χώρους υγιεινής για άτομα με αναπηρία…

Ο Δήμος Τρικκαίων εξασφάλισε από το Υπουργείο Παιδείας κονδύλι ύψους 243.500 ευρώ προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε 92 σχολεία της πόλης και των χωριών. Τα Τρίκαλα όμως φιγουράρουν στα διεθνή σάιτ και για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αυτή τη φορά για την υγεία των μικρών μαθητών.

Το κυλικείο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων, λοιπόν, παρέχει εκπαίδευση στην υγιεινή διατροφή με βάση τοπικά προϊόντα και φόντο την κυκλική οικονομία, καθώς εκεί υλοποιείται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα BioCanteens από τον τοπικό δήμο σε συνεργασία και συμφωνία με γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι μαθητές μπορούν να προμηθεύονται από το κυλικείο του σχολείου τους, μετά τον σχετικό διαγωνισμό, προϊόντα, όπως ανακοίνωσε η δημοτική αρχή, που είναι καθορισμένα από την αρμόδια νομοθεσία, προέρχονται από τοπικές επιχειρήσεις, εντάσσονται στην προσπάθεια να γνωρίσουν στην πράξη οι μαθητές την αλυσίδα υψηλής διατροφικής αξίας και προστατεύουν την υγεία των μαθητών.

Σε επόμενη φάση μάλιστα θα δημιουργηθεί στο σχολείο των Τρικάλων και μικρής έκτασης μονάδα βιοαερίου, η οποία, από την καύση των υπολειμμάτων των τροφίμων, θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια για ανάγκες του σχολείου.

Τα Τρίκαλα λοιπόν πρωτοπορώντας για ακόμα μία φορά, λύνει προβλήματα που στο συντριπτικό μέρος της ελληνικής επικράτειας μοιάζουν με αδιέξοδο γρίφο, θέλοντας να αποτελέσει οδηγό και για τις υπόλοιπες πόλεις.

B.Σ