Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com) 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμμετέχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιείται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα, με άκρως ενδιαφέροντα προς συζήτηση θέματα, και πρώτο από αυτά το μεταναστευτικό/προσφυγικό. Ακολουθούν τα θέματα του Εμπορίου – Συμφωνία με Καναδά, αλλά και με Ουκρανία, και οι σχέσεις της Ε.Ε. με ττη Ρωσία, σε μακροχρόνια βάση.

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην προσκλητήρια επιστολή, που έστειλε στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για συμμετοχή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εμφανίζεται αισιόδοξος και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο έργο που πρέπει να γίνει στον ίδιο τομέα, με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης της Αφρικής.

Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή του:

Μετανάστευση: «Σιγά σιγά γυρίζουμε τη σελίδα. Οι δράσεις μας είναι πιο εμφανείς στην οδό της ανατολικής Μεσογείου, όπου παρατηρήσαμε μείωση κατά 98% της εισροής παράτυπων μεταναστών μεταξύ Σεπτεμβρίου του 2015 και Σεπτεμβρίου του 2016. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέτειναν τις προσπάθειές τους προκειμένου να βοηθήσουν τις τρίτες χώρες να πάρουν πίσω τους υπηκόους τους. Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, ο Frontex επέστρεψε δύο φορές περισσότερους παράτυπους μετανάστες από όσους ολόκληρο το 2015.

 

Επιπροσθέτως, η Ε.Ε. συνήψε πρόσφατα με το Αφγανιστάν συμφωνία η οποία επιτρέπει αποτελεσματικότερη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης. Στην οδό της κεντρικής Μεσογείου οι αφίξεις βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το 2014 και το 2015. Για τον λόγο αυτόν, στη σύνοδό μας τον Οκτώβριο, πρέπει να επικεντρωθούμε πιο συγκεκριμένα στο έργο που γίνεται με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης στην Αφρική. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα παρουσιάσουν την πρόοδο στην εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου εταιρικής σχέσης συνεργασίας με συγκεκριμένες χώρες, τα γνωστά ως «σύμφωνα για τη μετανάστευση».

 

Εμπόριο της ΕΕ: «Όσον αφορά την πολιτική για το εμπόριο, έχουμε, ως Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ιδιαίτερη ευθύνη έναντι της συμφωνίας με τον Καναδά. Χρειάζεται ακόμη δουλειά, αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε τον δρόμο προς τα εμπρός.

Το εμπόριο είναι ισχυρή κινητήρια δύναμη για την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, την ανάπτυξη και καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Και όμως τα οφέλη του εμπορίου τίθενται σε αμφισβήτηση. Είμαι πεπεισμένος ότι μαζί μπορούμε να φτιάξουμε μια πολιτική για το εμπόριο που να ανταποκρίνεται στους προβληματισμούς του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Εν τέλει, ωστόσο, όλα εξαρτώνται από την ικανότητά μας να προστατεύουμε επαρκώς τα συμφέροντά μας και τους πολίτες μας όταν ανακύπτουν αθέμιτες πρακτικές. Διότι για να είναι το εμπόριο ελεύθερο πρέπει να μην είναι αθέμιτο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσει συνεπώς τον εκσυγχρονισμό των μέσων εμπορικής άμυνας και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις συμφωνιών ελευθέρων συναλλαγών με βασικούς εταίρους».

Σημειώνουμε, εδώ, πως σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ανακοίνωση της, όπως ήδη δημοσιεύσαμε, καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τα μέτρα εμπορικής άμυνας που πρόκειται να λάβει, προκειμένου να προστατέψει τις εξαγωγές της ΕΕ, και γενικά το εμπόριο από αθέμιτες πρακτικές. 

Σχέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας: «Κατά τη διάρκεια του δείπνου θα πραγματοποιήσουμε στρατηγική συζήτηση σχετικά με τη Ρωσία. Στόχος είναι να εξετασθούν οι σφαιρικές, μακροπρόθεσμες σχέσεις με αυτή τη σημαντική γειτονική χώρα. Αναφορικά με τις αποφάσεις που θα χρειασθεί να λάβουμε τον Δεκέμβριο, το βασικό μας πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία παραμένει η ενότητά μας. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει, παρά τις διαφορές μας, να παραμείνουμε ενωμένοι. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει επίσης να συζητήσουμε τις δραματικές εξελίξεις στη Συρία. Η Ύπατη Εκπρόσωπος θα παρουσιάσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων του Συμβουλίου και θα εγκρίνουμε συμπεράσματα.

 

Θα ήθελα να ολοκληρώσω λέγοντας ότι πολλά έχουν συμβεί από την τελευταία μας σύνοδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. 27 κράτη μέλη δρομολόγησαν τις εργασίες προς ένα κοινό μέλλον και κατήρτισαν τον οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα, ο οποίος βοηθά στον προσανατολισμό των εργασιών των θεσμικών οργάνων. Ο καλύτερος τρόπος να αποδειχθεί η χρησιμότητα του Ευρωπαϊκού σχεδίου είναι να επιτευχθούν οι στόχοι σε συγκεκριμένα θέματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τους πολίτες μας».

Για άλλα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο πρωθυπουργός των Κάτω Χωρών θα μας ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Σύνδεσης/Σφαιρικής και σε Βάθος Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών (ΑΑ/DCFTA) με την Ουκρανία. Θα εγκρίνουμε συμπεράσματα για τη Συρία. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα ενημερώσει σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στη χώρα. Τέλος, θα παρουσιάσω τις προτάσεις μου για βελτίωση των μεθόδων εργασίας μας. Ελπίζω να λάβω τη συμφωνία σας για να αρχίσω να τις εφαρμόζω από τη σύνοδο του Δεκεμβρίου, μεταξύ άλλων και με πολύ πιο έγκαιρη έναρξη των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων. Οι εργασίες μας θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με συζήτηση για το εμπόριο και την έγκριση των υπολοίπων συμπερασμάτων».

Πηγή: Blog: marina anastas.kourbela