Δωρεάν σεμινάρια ψυχολογίας προσφέρει ο Ελληνικός Κόσμος, στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Παρακολουθώντας τα σεμινάρια, οι γονείς θα είναι σε θέση να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

  • Πώς μπορώ να είμαι ένας λειτουργικός γονιός, όταν είμαι με το παιδί μου λίγες ώρες ή με πίεση χρόνου;
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να καλλιεργεί και να ικανοποιεί τις επιθυμίες του;
  • Οι γονείς ανάμεσα στην πάνω και την κάτω γενιά. Πώς μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργικότητα της ευρύτερης οικογένειας;
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αγαπήσει τη γνώση και τη διαδικασία της μάθησης;
  • Μπορώ να μάθω να είμαι ένας ευχαριστημένος και δημιουργικός γονιός;

 

Στα σεμινάρια θα συμμετέχουν διακεκριμένοι επαγγελματίες με εμπειρία στην οικογενειακή ψυχοθεραπεία.

Ο Κώστας Γκοτζαμάνης, διευθυντής του Τόπου Ψυχοθεραπείας, ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής, θεραπευτής οικογένειας, συγγραφέας των βιβλίων «Σεξουαλική Αγωγή-Διαφυλικές Σχέσεις» (βιβλίο καθηγητή και βιβλίο μαθητών ηλικίας 15-18 ετών, έκδοση υπουργείου Παιδείας) και του βιβλίου «Μεγαλώνοντας (με) το παιδί μου» (Εκδόσεις Πατάκη).

Η Ελένη Αναγνώστου, MSc, Συμβουλευτική Ψυχολογία, οικογενειακή θεραπεύτρια, μέλος της EFTA, σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης (ICRC) και μέλος του ITACA. Διετέλεσε διευθύντρια του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ Παρέμβαση που ανήκει στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και εργάστηκε, από το 1992 έως τις αρχές του 2015, στον τομέα της θεραπείας της τοξικοεξάρτησης. Έχει κάνει παρουσιάσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και έχει συμμετάσχει σε εκπαίδευση στελεχών θεραπείας και πρόληψης. Συνεργάτης του Τόπου Ψυχοθεραπείας από το 2014.

Η Ιωάννα Κυρίτση, M.Med.Sc Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Ψυχοθεραπεύτρια (EAP), σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης (IC&RC), εκπαιδεύτρια Ενηλίκων (ΕΚΕΠΙΣ). Για τρεις δεκαετίες, έως το 2015, εργάστηκε στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), στο οποίο τα τελευταία 20 χρόνια διετέλεσε διευθύντρια του Δικτύου Πρόληψης και Έγκαιρης Παρέμβασης. Συνεργάστηκε με υπουργεία και Οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών, επαγγελματιών πρόληψης και ψυχικής υγείας, καθώς και για την ανάπτυξη προγραμμάτων και την προώθηση πολιτικών πρόληψης. Είναι μέλος της συγγραφικής ομάδας του εγχειριδίου: «Ψυχική υγεία -Διαπροσωπικές Σχέσεις» για την ηλικία 12-15 ετών, έκδοση υπουργείου Παιδείας, και έχει σχετικές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία. Είναι συνεργάτης του Ειδικού Κέντρου Εφηβικής Ιατρικής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» από το 2015.

 

Τα σεμινάρια ξεκινάνε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου και είναι δωρεάν. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τα παρακολουθήσουν είτε μεμονωμένα είτε ως ολοκληρωμένο κύκλο σεμιναρίων, όμως να σημειωθεί πως οι θέσεις είναι περιορισμένες και πως θα τεθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Ημερομηνίες και θεματικές:

  • Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 11.00 – 13.00: «Αναπτυξιακοί στόχοι του παιδιού και φάσεις της οικογένειας»
  • Κυριακή, 6 Μαρτίου 11.00 – 13.00: «Ο ρόλος του γονιού σήμερα» 
  • Κυριακή, 20 Μαρτίου 11.00 – 13.00: «Οι σχέσεις στην οικογένεια σε περίοδο κρίσης» 
  • Κυριακή, 3 Απριλίου 11.00 – 13.00: «Η εκπαίδευση και η σχολική απόδοση των παιδιών» 
  • Κυριακή, 17 Απριλίου 11.00 – 13.00: «Νέες δεξιότητες των γονιών στο σημερινό περιβάλλον»