Του Άγγελου Φούντα
Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στους καλύτερους παίχτες snooker του κόσμου, βάσει της παγκόσμιας λίστας κατάταξης που έχει ξεκινήσει το enetpress.gr, σήμερα θα παρουσιάσουμε το προφίλ του νούμερο 5 στον κόσμο, Ronnie O’Sullivan.

Υπενθυμίζουμε πως το αφιέρωμα ξεκίνησε πριν από τα «Players Championship» και «China Open» και για αυτό το λόγο δεν έχουμε λάβει υπόψη όποιες μικρές ανακατατάξεις επήλθαν με τα αποτελέσματα των δυο τουρνουά.

 

Ο Ronald Antonio O’Sullivan γεννήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1975 στο Chigwell του Essex και είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους παίχτες στην ιστορία του snooker, με μόνη ατέλεια τον απρόβλεπτο και αψυχολόγητο πολλές φορές χαρακτήρα του. Είναι ένας από τους χαρισματικότερους και ταλαντούχους παίχτες και ξεχωρίζει για το ταχύτατο στιλ παιχνιδιού. Θεωρείται ένας από τους λόγους που ανέβηκε η εικόνα του snooker και έγινε αποδεχτό στο ευρύ κοινό.

 

OsullivanRon 1

Ο O’Sullivan ξεχώρισε από πολύ μικρή ηλικία. Μόλις στα 10 του χρόνια έκανε το πρώτο του century break, ενώ στα 15 του έκανε και το 1ο του maximum. Επαγγελματίας παίχτης έγινε το 1992, μόλις 16 χρόνων και σύντομα απέκτησε το παρατσούκλι «The Rocket», λόγω του πολύ γρήγορου στιλ παιχνιδιού του. Μόλις στις πρώτες του σεζόν ως επαγγελματίας άφησε ιστορία καθώς έγινε ο νεότερος παίχτης που κατακτά μεγάλο τουρνουά κατάταξης, το «UK Championship 1993» σε ηλικία 17 χρόνων και 358 ημερών, ένα ρεκόρ που κρατά ακόμα. Επίσης το 1995 θα γίνει ο νεότερος παίχτης που κατακτά το «Masters», σε ηλικία 19 χρόνων και 69 ημερών.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχει κατακτήσει 28 μεγάλους τίτλους, κάτι που τον φέρνει δεύτερο στη σχετική λίστα μαζί με τον Steve Davis και τον John Higgins, πίσω από τον Stephen Hendry που έχει 36 τίτλους. Το ρεκόρ του στο Triple Crown του Snooker (World Championship, Masters, UK Championship) είναι 5 παγκόσμια, 6 masters και 5 UK Champ. Γνωστός για την ικανότητά του να κάνει μεγάλα break, ο O’Sullivan είναι πρώτος στη λίστα με τα περισσότερα centuries σε ανταγωνιστικά τουρνουά, έχοντας κάνει 819, ενώ είναι πρώτος και στη λίστα με τα περισσότερα maximum breaks καθώς έχει 13, με το γρηγορότερο από αυτά να το κάνει μέσα σε 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.

 

OsullivanRon 2

Πριν γίνει επαγγελματίας κατέκτησε το British Under 16 Championship σε ηλικία 13 χρόνων και το IBSF World Under 21 Championship σε ηλικία 15 χρόνων. Την πρώτη του σεζόν ως επαγγελματίας θα κερδίσει 38 συνεχόμενους αγώνες σε διάφορα τουρνουά, ένα ρεκόρ που κρατάει ακόμα. Την ίδια χρονιά θα πετύχει το ρεκόρ για αγώνα που αποτελείται από 9 frames, καθώς θα κερδίσει με σκορ 5 – 0 τον Jason Curtis μέσα σε 43 λεπτά και 36 δευτερόλεπτα. Ήταν τότε που ο Alan Hughes του έδωσε το παρατσούκλι «Rocket». Τον Σεπτέμβριο του 1992 θα γίνει ο νεότερος παίχτης που προκρίθηκε στην κύρια φάση του «World Championship». Τη σεζόν 1993 – 1994 θα κερδίσει τον Stephen Hendry με σκορ 10 – 6 στον τελικό του «UK Championship» και θα πάρει τον 1ο του μεγάλο τίτλο. Την ίδια χρονιά θα κατακτήσει και το British Open όπου θα κερδίσει τον James Wattana με σκορ 9 – 4. Θα τελειώσει τη χρονιά στο νούμερο 9 της παγκόσμιας κατάταξης.

Τη σεζόν 1994 – 1995 δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο τουρνουά κατάταξης, αλλά πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις σε αρκετά από αυτά. Επίσης θα γίνει ο νεότερος παίχτης που κατακτά το «Masters» κερδίζοντας στον τελικό τον John Higgins με σκορ 9 – 3. Ακόμα θα καταφέρει να φτάσει στον πρώτο του προημιτελικό παγκοσμίου όπου και θα χάσει με σκορ 13 – 8 από τον Stephen Hendry. Στο τέλος της σεζόν βρέθηκε στο νούμερο 3 της παγκόσμιας κατάταξης. Την επόμενη χρονιά θα συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις ενώ προς το τέλος της σεζόν μετά το «World Championship» θα βρεθεί ένοχος από την ομοσπονδία για επίθεση εναντίον ενός εκπροσώπου των media κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Θα του επιβληθεί πρόστιμο 20.000£, ενώ θα τον συμβουλέψουν να δώσει και 10.000£ σε φιλανθρωπίες.

 

OsullivanRon 3

Ο O’Sullivan θα επιστρέψει στους τίτλους κατάταξης την επόμενη σεζόν, καθώς θα κερδίσει τα «Asian Classic» και «German Open». Τον Φεβρουάριο του 1997 θα φτάσει στον 3ο συνεχόμενο τελικό «Masters». Ενώ ο O’Sullivan ήταν μπροστά με 2 – 0, το 3ο frame διακόπηκε από τον πρώτο «streaker» στην ιστορία του snooker. Μετά το περιστατικό ο O’Sullivan έχασε το ρυθμό του και ο Davis το εκμεταλλεύτηκε. Τελικά ο «Rocket» θα χάσει τον τελικό με σκορ 10 – 8. Την ίδια σεζόν στο World Championship, ο O’Sullivan θα πετύχει το πρώτο του και πιο γρήγορο maximum break στην ιστορία, μέσα σε 5 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Την επόμενη σεζόν θα κερδίσει το 2ο «UK Championship» της καριέρας του, ενώ θα κατακτήσει και το «Scottish Open».

 

OsullivanRon 4

Τη σεζόν 2000 – 2001 θα κατακτήσει 6 μεγάλα τουρνουά ενώ θα χάσει και έναν τελικό. Την επόμενη χρονιά θα κερδίσει τον 3ο τελικό του στο «UK Championship», ενώ θα κερδίσει και την «Premier League» φτάνοντας στο νούμερο 1 στον κόσμο. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν τις επόμενες σεζόν και από τη σεζόν 2002 – 2003 έως τη σεζόν 2009 – 2010 ο «Rocket» θα έχει προσθέσει 21 ακόμα τίτλους στη συλλογή του.

Η σεζόν 2010 – 2011 θα ξεκινήσει με ήττες για τον O’Sullivan. Στο «World Open» θα κάνει το 10ο maximum break της καριέρας του, αν και σκεφτότανε να μην παίξει την τελευταία μαύρη λόγο έλλειψης βραβείου για το maximum. Τελικά ο διαιτητής τον έπεισε και την έβαλε. Όσο για το τουρνουά έφτασε στον τελικό όπου και έχασε με σκορ 5 – 1 από τον Neil Robertson. Την ίδια σεζόν θα κερδίσει τον 9ο τίτλο του στην «Premier League» σε 14 χρόνια. Την υπόλοιπη σεζόν δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο άλλο τουρνουά.

 

OsullivanRon 5

Η σεζόν 2011 – 2012 θα του φέρει το 4ο παγκόσμιο πρωτάθλημα, καθώς στον τελικό θα κερδίσει τον Ali Carter με σκορ 18 – 11. Κατά τη διάρκεια της σεζόν θα κάνει και το 11ο maximum break της καριέρας του, ενώ θα κατακτήσει και τα «German Masters» και «Premier League». Την επόμενη σεζόν δεν πήρε μέρος σε πολλά τουρνουά, καθώς ο γιατρός του τού είπε πως δεν θα είναι καλό για την υγεία του να ταξιδεύει. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί εκτός των 16 καλύτερων για πρώτη φορά μετά το 1994. Στις 6 Νοέμβρη είχε ανακοινώσει πως αποσύρεται από κάθε τουρνουά snooker για την υπόλοιπη σεζόν. Όμως στις 26 Φεβρουαρίου ο O’Sullivan δήλωσε πως θα βρεθεί στο παγκόσμιο για να υπερασπιστεί τον τίτλο του, κάτι που τελικά κατάφερε. Στους πρώτους γύρους κέρδισε τους Marcus Campbell και Ali Carter. Στους προημιτελικούς τον Stuart Bingham και στους ημιτελικούς τον Judd Trump. Στον τελικό νίκησε με σκορ 18 -12 τον Barry Hawkins κατακτώντας έτσι το 5ο «World Championship» της καριέρας του. Έγινε επίσης ο μόνος παίχτης που πετυχαίνει 6 centuries σε τελικό Παγκοσμίου, και ο 3ος παίχτης που καταφέρνει να υπερασπίσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή.

Η επόμενη σεζόν θα ξεκινήσει με τον O’Sullivan ως νούμερο 19 στον κόσμο. Αν και αποχώρησε από το 1ο τουρνουά της χρονιάς για λόγους υγείας, θα καταφέρει να κερδίσει 4 τίτλους κατά τη διάρκεια της σεζόν μαζί και το «Masters». Θα φτάσει και τον τελικό του παγκοσμίου για ακόμα μια φορά, αλλά δεν θα καταφέρει να το κατακτήσει για 3 συνεχόμενη χρονιά, καθώς θα χάσει από τον Mark Selby με σκορ 18 – 14. Στο τέλος της χρονιάς άρχισε να μετράει το καινούργιο σύστημα για την παγκόσμια κατάταξη, στο οποίο αντί οι παίχτες να μαζεύουν πόντους ανάλογα με το ποιους αντιμετωπίζουν και ποια τουρνουά κερδίζουν, θα κατατάσσονται ανάλογα με τα χρήματα που έβγαλαν στα τελευταία δυο χρόνια. Έτσι ο O’Sullivan θα βρεθεί στο νούμερο 4 της καινούργιας παγκόσμιας κατάταξης.

 

OsullivanRon 7

Τις επόμενες δυο σεζόν ο O’Sullivan θα συνεχίσει να επιλέγει το ποια τουρνουά θα λάβει μέρος. Τη σεζόν 2014 – 2015 θα κατακτήσει το «Champion of Champions» νικώντας με σκορ 10 – 7 τον Judd Trump στον τελικό, ενώ θα τον κερδίσει και στον τελικό του «UK Championship». Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα ηττηθεί από τον Stuart Bingham με σκορ 13 – 9 στους ημιτελικούς. Μετά από αυτή την ήττα ο O’Sullivan δεν θα υπερασπίσει τους τίτλους του στα «Champion of Champions» και «UK Championship», ενώ δεν θα καταφέρει να περάσει και τα προκριματικά του «German Maters». Όμως με την καινούργια χρονιά θα κατακτήσει το «Masters 2016» και το «Welsh Open 2016» κάτι που θα δείξει πως παρά την απουσία του από τα μεγάλα τουρνουά παραμένει σε πολύ καλή φόρμα και πως οι πιθανότητές του για το 6ο παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του είναι αρκετές.

 

Ο Ronnie O’Sullivan έχει κατακτήσει συνολικά 28 τίτλους σε μεγάλα τουρνουά κατάταξης, 3 σε μικρότερα, και 29 τουρνουά που δεν μετράνε για την παγκόσμια κατάταξη. Έχει κάνει πάνω από 819 centuries σε μεγάλα τουρνουά, ενώ είναι και 1ος στη λίστα με τα maximum breaks, καθώς το έχει καταφέρει 13 φορές. Το παρατσούκλι του είναι «The Rocket». Μετά τις ανακατατάξεις στην παγκόσμια λίστα, λόγω των «China Open» και «Players Championship», βρίσκεται στο νούμερο 6 της παγκόσμιας κατάταξης.

 

OsullivanRon 6 

 

Το επόμενο προφίλ στο αφιέρωμά μας είναι αυτό του Shaun Murphy.

 

Παρακολουθήστε εδώ το πιο γρήγορο maximum break και το 13ο maximum break του O’Sullivan:

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/bpeBugHSCnU» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

{source}
<iframe width=»560″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/nvOnK1i_Pxs» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

Παρακολουθήστε εδώ τον τελικό του Ronnie O’Sullivan με τον John Higgins στο παγκόσμιο του 2001:

 

{source}
<iframe width=»420″ height=»315″ src=»https://www.youtube.com/embed/cvALcalQyA8″ frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}