Toυ Περικλή Κατσαρού*
Πολλές οικογένειες θέλουν ν ’αποκτήσουν κατοικίδιο,γιατί είναι γεγονός ότι αποτελεί συντροφιά και μας δίνει χαρά.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει κάποιος που δεν είχε κατοικίδιο στο παρελθόν, αλλά θέλει να αποκτήσει τώρα, είναι ότι αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ αλλά ζωντανός οργανισμός με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Καλό θα είναι λοιπόν πριν το αποκτήσει να λάβει σοβαρά υπ’όψιν του τα παρακάτω:

Να υπάρχει ελεύθερος χρόνος για τις βόλτες του, να το περιποιείται, να το εκπαιδεύει, να παίζει και να έχει επαφή μαζί του. Μην ξεχνάμε ότι τα ζωάκια έχουν και αυτά αισθήματα όπως οι άνθρωποι, και οι ανάγκες μας για επαφή, παιχνίδι, συντροφιά είναι κοινές!

Το οικονομικό κόστος θα πρέπει να ληφθεί υπ’όψιν ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ένα σκυλί μετρίου μεγέθους (15-20 kg),κοστίζει στον ιδιοκτήτη του περίπου 500 ευρώ το χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της τροφής η οποία είναι και το βασικό έξοδο, και μία γάτα περίπου 200 ευρώ. Αυτά ισχύουν φυσικά χωρίς να χρειαστεί ν’αρρωστήσουν και τα πάμε στον γιατρό.

Θα πρέπει να είμαστε τυπικοί σε ότι αφορά την πρόληψη της υγείας τους. Εμβολιασμοί, αποπαρασιτώσεις και γενικότερα η πρόληψη της υγείας τους δεν πρέπει να παραλείπονται.

Διακοπές! Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν αποφασίσουμε να φύγουμε για διακοπές, ή εκδρομή, το ζωάκι μας καλό θα είναι να το πάρουμε μαζί, άλλωστε είναι ισότιμο μέλος της οικογένειας. Αν δεν μπορούμε τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να το αφήσουμε ή σε κάποιον δικό μας που θα το φροντίσει, ή σε ξενοδοχείο-πανσιόν ζώων με το ανάλογο φυσικά κόστος.

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά το σκύλο, συχνά δέχομαι την ερώτηση: «Ποια είναι η καλύτερη ράτσα?»
Φυσικά η ερώτηση αυτή δεν έχει απάντηση! Κάθε ράτσα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και τη δική της «χρησιμότητα». Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε ένα Rottweilerμε ένα Maltaise, ούτε ένα Setter με ένα Husky.
Επίσης ένα αδεσποτάκι μπορεί να μας δώσει την ίδια αγάπη, αφοσίωση και χαρά.

Αν μας αρέσει κάποια ράτσα μπορούμε να βρούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο ή να ρωτήσουμε ένα ειδικό αν πληρούμε ΕΜΕΙΣ τις προϋποθέσεις για την απόκτηση του συγκεκριμένου σκύλου. Ένα μεγαλόσωμο π.χ. σκυλί θα ήταν σαφώς δυστυχισμένο σ’ ένα στενό διαμέρισμα.

Το ζωάκι μας, όπως και τα μικρά παιδιά μέχρι να μάθει, θα κάνει και ζημιές και την ανάγκη του εκεί που δεν πρέπει. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε οπλισμένοι με υπομονή, ιδιαίτερα οι «μαμάδες» και όλα αυτά θα διορθωθούν. Τα ζωάκια δεν διαβάζουν βιβλία, δεν βλέπουν τηλεόραση….

Το κατοικίδιο πρέπει να το βλέπουμε σαν ισότιμο μέλος της οικογένειας.
Αν το πάρουμε χωρίς να έχουμε σκεφτεί τα παραπάνω, μπορεί να βρεθούμε σε δύσκολη θέση και δεν θα είναι εύκολο να κάνουμε πίσω.

Δύσκολα μεταπωλείται ή χαρίζεται ένα ζώο το οποίο κρατήσαμε 3-4 μήνες και διαπιστώσαμε ότι δεν μπορούμε ν’ ανταπεξέλθουμε στη φροντίδα του.

Σε καμία δε περίπτωση δεν πρέπει να το εγκαταλείψουμε στο δρόμο,όπου θα περάσει δύσκολες στιγμές και είναι πιθανό να χάσει και τη ζωή του! Γι’ αυτό λοιπόν ας είμαστε συνειδητοποιημένοι στην απόκτηση ενός κατοικίδιου.
Είναι επιλογή μας!

* Κτηνίατρος
vetperi@gmail.com