Του Ζώη Βέλλα

Από το ΔΝΤ και μόνο από αυτό εξαρτάται ο χρόνος επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την συνέχιση της διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση και ο χρόνος ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου, που ψηφίστηκε το Καλοκαίρι στην Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, τη Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Κατά την διάρκεια της πρώτης εβδομάδας της διαπραγμάτευσης το ΔΝΤ ήταν αυτό που είχε τις περισσότερες διαφωνίες τόσο στο σοβαρότερο θέμα όλων που είναι το ασφαλιστικό (ζητάει μείωση συντάξεων, αύξηση της 15ετιας σε 20ετία, καταβολή της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια κ.α., μη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών) όσο και στο δημοσιονομικό. Όσον αφορά στο δημοσιονομικό και το ΔΝΤ και οι άλλοι θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες εγείρουν απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα, που φθάνουν για φέτος, για το ‘17 και το ’18 στα τέσσερα δις ευρώ. Η ελληνική πλευρά αμφισβητεί τα στοιχεία.

 

Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι αν επιστρέψει το ΔΝΤ τότε η συμφωνία θα είναι κοντά. Η διαφορετική προσέγγιση που έχουν το ΔΝΤ και οι άλλοι τρεις θεσμοί (Ε.Ε, ΕΚΤ, ESM) στα θέματα, που απασχολούν την διαπραγμάτευση φάνηκε και από την δήλωση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου την Παρασκευή, που είπε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών θέλουν, να συζητήσουν και μεταξύ τους …

 

βελκουλεσκου

Στην κυβέρνηση γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το Ταμείο θα κρατήσει την πιο σκληρή στάση στην διαπραγμάτευση και ότι είναι το αγκάθι για την γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Για το λόγο αυτό προ διμήνου ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα μη συμμετοχής του στο νέο πρόγραμμα, που όμως δεν έχει γίνει αποδεκτό από τους άλλους θεσμούς κυρίως επειδή διαφωνεί η Γερμανία και ειδικότερα ο Β. Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών παρότι διαφωνεί με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (σ. σ το Ταμείο την θεωρεί αναγκαία) καλύπτεται πίσω από τις σκληρές απαιτήσεις του στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.

 

Μία πρώτη αποτίμηση της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης εβδομάδας σε ανώτερο επίπεδο θα γίνει στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ της Πέμπτης, στο οποίο συμμετέχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Χουλιαράκης.

Αναλυτική συζήτηση δεν αναμένεται να γίνει, όμως από τις δηλώσεις που θα κάνουν στο τέλος οι Γερούν Ντέισελμπλουμ (πρόεδρος του Γιουρογκρούπ), Λαγκάρντ και Πιερ Μοσκοβισί ( επίτροπος Οικονομικών) θα διαφανούν και οι διαθέσεις των δανειστών, όσον αφορά στις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό και το δημοσιονομικό, για το χρόνο επιστροφής του κουαρτέτου στην Αθήνα για συνέχιση της διαπραγμάτευσης και για το χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Πάντως θεωρείται δύσκολο, να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στις 15 Φεβρουαρίου που έχει κατ΄ αρχήν προγραμματιστεί.