Αν και η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την εκδήλωση αρκετών μορφών καρκίνου, ανάλυση εννέα ερευνών, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 15.100 άτομα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Σουηδία και την Ιταλία, έδειξε ότι τα άτομα που έπιναν αλκοόλ είχαν περίπου 27% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου του λεμφικού συστήματος.

Η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής τη δρ Λιντσέι Μόρτον μελέτησε 6.500 ασθενείς με μη-Hodgkin λέμφωμα και 8.600 υγιή άτομα και διαπίστωσε ότι το οικογενειακό ιστορικό μη-Hodgkin λεμφώματος, η ηλικία, το φύλο και το ιστορικό καπνίσματος δεν άλλαζαν την επίδραση του αλκοόλ στην ασθένεια. Το αλκοόλ είχε μεγάλη επίδραση στον λέμφωμα Burkitt, με τον κίνδυνο να μειώνεται στο μισό για τα άτομα που έπιναν, σε σχέση με εκείνους που δεν έπιναν.

 

Το μη-Hodgkin λέμφωμα περιλαμβάνει καρκίνους των λεμφαδένων, του σπλήνα και άλλων οργάνων του λεμφικού συστήματος. Υπάρχουν 20 διαφορετικοί τύποι μη-Hodgkin λεμφώματος, οι οποίοι προσβάλλουν συνήθως άτομα άνω των 50 ετών, ασθενείς που έχουν υποστεί μεταμόσχευση και άτομα σε ανοσοκαταστολή.

 

Όπως έχει αποδειχθεί και από παλαιότερες έρευνες, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στα σταφύλια μειώνουν τον κίνδυνο μη-Hodgkin λεμφώματος ειδικά σε όσους πίνουν κόκκινο κρασί.