Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, συνάντηση υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και κορυφαίων στελεχών του Ευρωκοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, μια ελληνική συμβολή στη δημιουργία της αληθινής κοινωνικής Ευρώπης.

Στους καλεσμένους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη θα μπορούσε, ίσως, να τεθεί το θέμα της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού Νότου, κατά το πρότυπο του Ζακ Ντελόρ.

 

Θυμίζουμε πως ο Ζακ Ντελόρ, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να προωθήσει, όπως του ζητήθηκε, τη δημιουργία το 1992 της Ενιαίας Εσωτερικής Αγοράς (ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, υπηρεσιών, προϊόντων και κεφαλαίων), που θεωρείται το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ε.Ε., έθεσε ως όρο τη μεταφορά κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό Βορρά προς τον ευρωπαϊκό Νότο.

 

Έτσι φθάσαμε το 1988 στον υπερδιπλασιασμό των πόρων των τριών Διαρθρωτικών Ταμείων (Περιφερειακού, Κοινωνικού και Αγροτικού) και στο Πρώτο Πακέτο Ντελόρ. Ο ίδιος ο κ. Ντελόρ έχει δηλώσει πως χωρίς το πρώτο πακέτο, ο στόχος του 1992 δεν θα είχε υλοποιηθεί.

 

Όπως ανέφερε, την εποχή εκείνη για την Κοινότητα των δώδεκα κρατών-μελών η κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη, με βάση ένα μέσο όρο 100, κυμαινόταν μεταξύ μεταξύ 53 και 130. Όσοι ήταν μεταξύ 53 και 75 ή 80 δεν ήταν σε θέση να αντέξουν τη δημιουργία μιας μεγάλης αγοράς χωρίς σύνορα, μην έχοντας τα μέσα να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα και με αυτόν τον τρόπο και στο διεθνή ανταγωνισμό.

 

Σήμερα

Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτός από τα μέτρα που προωθούνται για ισχυροποίηση και εμβάθυνση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια διαδικασία ενοποίησης επιμέρους αγορών, που οδηγούν στη διαμόρφωση ενός νέου πλαίσιου λειτουργίας της Ε.Ε. και ανάπτυξης των χωρών-μελών της.

Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για:

 

– τη δημιουργία Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς, η οποία, μεταξύ άλλων, θα συμβάλει στην εξάπλωση της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών, την απλούστευση των κανόνων, ιδίως των φορολογικών, την εξάλειψη των περιττών επιβαρύνσεων για τις επιχειρήσεις στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, ώστε να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή, στη βελτιωμένη εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης, στη βελτιωμένη διασυνοριακή αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και την τόνωση της κινητικότητας του εργατικού δυναμικού

 

– τη δημιουργία Ενεργειακής Ένωσης, που θα δώσει μια νέα ώθηση στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, με την Επιτροπή να έχει κυρίαρχο λόγο στη σύναψη διακυβερνητικών συμφωνιών (Δ.Σ.) και μη δεσμευτικών πράξεων μεταξύ κρατών-μελών και τρίτων χωρών στον τομέα της ενέργειας, ιδίως του φυσικού αερίου

 

– τη δημιουργία μιας πραγματικής Νομισματικής Ένωσης

 

– τη δημιουργία Ένωσης Κεφαλαιαγορών και μια σειρά από ανάλογες εξελίξεις στους τομείς των αερομεταφορών, των σιδηροδρόμων κ.λπ.

 

Από τις εξελίξεις αυτές, οι χώρες-μέλη με τις περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομίες αναμένεται ότι θα ωφεληθούν περισσότερο, και αυτό θα μπορούσε να ερευνηθεί με τη σύνταξη σχετικής μελέτης. 

Έχουμε άλλωστε την εμπειρία από τη λειτουργία της ενιαίας εσωτερική αγοράς. Σημειώνεται, πως από την ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% των συναλλαγών εντός Ε.Ε., οι περισσότερο ανταγωνιστικές οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. αποκομίζουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

 

Η αξία, δε, των σχετικών εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. έφθασε το 2014 σε 2.900 δισ. ευρώ.

 

Οι λιγότερο ανταγωνιστικές οικονομίες, όπως είναι για παράδειγμα η ελληνική, πώς θα αξιοποιήσουν ευκαιρίες που δημιουργούνται με τις σχετικές εξελίξεις;

 

Αν δεν βοηθηθούν, θα μεγαλώνει το αναπτυξιακό χάσμα και η κοινωνική Ευρώπη αντί να ενισχύεται θα αποδυναμώνεται.

 

comission 1 17 0

 

Προς μια Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο – Η ελληνική συμβολή

Η συνάντηση της Αθήνας, που θα γίνει στις 8 Σεπτεμβρίου, αποτελεί συνέχεια αυτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών υπουργών, που έγινε στη Ρώμη, στις 15 Ιουλίου, στην οποία είχαν προσκληθεί οι Έλληνες υπουργοί, Νίκος Παππάς και Νίκος Ξυδάκης. Οι συμμετέχοντες φιλοδοξούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για μια Ευρώπη προοδευτική, με κοινωνικό πρόσωπο, εν όψει του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Μπρατισλάβας και των μεγάλων προκλήσεων της Ε.Ε.

Οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τις εργασίες της συνάντησης είναι οι ακόλουθες:

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πολιτικές για την αναβάθμιση της Ε.Ε,
– Η εμβάθυνση της ενοποίησης,
– Η καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας,
– Η προστασία της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων,
– Η δίκαιη ανάπτυξη, η αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος,
– Η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική της Ένωσης, και

– Η ενεργός σύνδεση των πολιτών με τους θεσμούς της Ε.Ε.

 

Οι πρωτοβουλίες πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών
Σημειώνεται, πως η συνάντηση της Αθήνας, που προαναφέραμε, διεξάγεται στο πλαίσιο των διπλωματικών πρωτοβουλιών της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Επίσης, την 9η Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί στην Αθήνα η Ευρωμεσογειακή Συνάντηση Κορυφής, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, στη Ρόδο, η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα με πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά. 

 

Για τη συνάντηση των Σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα παραβρεθούν στην Αθήνα, φιλοξενούμενοι του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Νίκου Ξυδάκη, ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Γερμανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ, ο Ιταλός υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκότσι, η υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Πορτογαλίας Μαργκαρίτα Μάρκες, ο γενικός γραμματέας Ευρωπαϊκής Προεδρίας 2017 της Μάλτας Ίαν Μποργκ και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετέχει επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα θα εκπροσωπείται από τη βουλευτή Μαρί Γκράνλουντ, ενώ από την πλευρά του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ενρίκε Γκερέρο Σαλόμ, ο αναπληρωτής γραμματέας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιόνετ Πολέτ και εκ μέρους της Γραμματείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η Έλλη Χρυσανθακοπούλου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος, στο Φαληρικό Δέλτα.

Πηγή: Blog:marina anastas.kourbela