Οι προβολείς του πλανήτη θα πέσουν πάνω στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και όλοι αναρωτιούνται αν θα γίνει Trouble  από Trump.

Η προεκλογική περίοδος τελείωσε και στις 7 ώρα Ελλάδος θα γίνει η ορκωμοσία, όπου τα μέτρα ασφάλειας θα εκτείνονται σε βάθος… 8 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η αίσθηση που επικρατεί είναι πως θα εμφανιστεί ενωτικός με σκοπό να κερδίσει το μέσο Αμερικανό.

Οι κινήσεις του θα επηρεάσουν την Ευρώπη και κατά συνέπεια και την Ελλάδα. Τα βασικά προβλήματα της χώρας είναι γνωστά: Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, χρέος.

 

Έχει εκφράσει την προσωπική του άποψη αλλά δεν είναι δεδομένο πως θα εφαρμοστεί, αφού τα συμφέροντα των ΗΠΑ δεν κινούνται υποχρεωτικά στο ίδιο μονοπάτι. Η ελληνική πλευρά έχει πρώτιστο καθήκον να ενημερώσει για τα δίκαια των θέσεών μας και κυρίως να βρει ερείσματα στο επιτελείο του.

Οι πρόσφατες επαφές του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ανήμερα των Φώτων στη Νέα Υόρκη στον πύργο του Τραμπ, με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικλ Φλιν, την αναπληρώτριά του Κέιτλιν Μακ Φάρλαντ, τον ελληνο-γερμανικής καταγωγής προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους και τον Ελληνο-αμερικανό στενό σύμβουλο του Τραμπ, Τζορτζ Τζιτζίκος, είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Μάλιστα ο Νίκος Κοτζιάς κρατά μια σθεναρή στάση στο Κυπριακό και είναι μια πραγματική ευκαιρία να λυθεί το φλέγον θέμα. Αποτελεί και μια πρόκληση για τον ίδιο τον Τραμπ πως ήρθε και βούτηξε στα βαθιά.

Να σημειωθεί πως η άριστη σχέση του με τον Ερντογάν μπορεί να εξελιχθεί σε Δούρειο Ίππο για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία στην αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.
Για το χρέος και την κόντρα με το ΔΝΤ, η αρχική του τοποθέτηση να «το πάρει επ’ ώμου η Γερμανία» φαίνεται πως ολισθαίνει στη σημερινή δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ πως το ΔΝΤ δηλώνει παρών στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.

Για το νευραλγικό χώρο του Αιγαίου δεν φαίνεται στον ορίζοντα μεταβολή της θέσης του Ποντίου Πιλάτου και διατηρεί ίσες αποστάσεις.

Η Τουρκία, γνωρίζοντας την επιθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς, κάθισε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κύριο στόχο τη διαμόρφωση των ΑΟΖ και τι μπορεί να αρπάξει από το χρυσό οικόπεδο δυτικά της Κύπρου.

 

.XARTHS KARYOTHS03

 

Από το 2008, η Τουρκία κυκλοφορεί τον παρακάτω χάρτη που δείχνει την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ξεκάθαρα μια εξόφθαλμη παραβίαση των κανόνων του UNCLOS III. Δίνουν στη Ρόδο, στην Κάρπαθο και το Καστελόριζο μόνο 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και όχι υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Δίνουν ελάχιστη υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ στο βόρειο τμήμα της Κρήτης και παριστάνουν ότι έχουν, σε μεγάλη έκταση, μια τεράστια υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ που συνορεύει με την Αιγυπτιακή ΑΟΖ. Υποτίθεται ότι αυτή η οριοθέτηση είναι σύμφωνη με την αρχή της ευθυδικίας που είναι η προσφιλής της οριοθέτηση.

.XARTHS KARYOTHS011

 

Το στοιχείο που επικρατεί στην Αμερική είναι ο σεβασμός των εθνικών συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας. Η επαναφορά των συνοριακών γραμμών και η προστασία της εθνικής ταυτότητας αποτέλεσε το κλειδί της νίκης του ιδιόρρυθμου μεγιστάνα. Αν επικρατήσει και στην Ευρώπη αυτό το κλίμα με τις διαδοχικές εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και τις ακραίες Ουγγαρία, Βουλγαρία, Πολωνία, η Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στην ουσία απομονωθεί.

Και όσο ακούγεται οξύμωρο το go back Merkel αποτελεί πικρή ανάμνηση της πρώτης φοράς Αριστεράς. Τώρα τα δεδομένα δείχνουν πως ο κύριος σύμμαχος της Ελλάδας είναι η καγκελάριος και η πτώση της θα παρασύρει και την Ελλάδα σε τρικυμία. Η χρεοκοπία της Ελλάδας αποτελεί την παραδειγματική τιμωρία κάθε κράτους που ξεφεύγει από τις δαγκάνες του Σόιμπλε και ο Τραμπ μπορεί να το αποτρέψει αν θελήσει.