Η κυβέρνηση κατέθεσε κυριολεκτικά στο παρά πέντε, χθες το βράδυ τα μεσάνυχτα, με ξεχωριστή τροπολογία τον «κόφτη» δαπανών. Το κύριο μέρος του νομοσχεδίου τελικά περιορίστηκε στις 4.200 σελίδες και οι βουλευτές της συμπολίτευσης έχουν πέσει με τα μούτρα στη μελέτη για να μην πιαστούν «αδιάβαστοι».

Κατά τα άλλα, το πακέτο έχει από όλα: βροχή έμμεσων φόρων, κατάργηση χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε 11 νησιά, φόρο σε οικόπεδα-αγροτεμάχια και συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ που δεν υπήρχε. Ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία εφαρμόζεται κλιμακωτά, ανάλογα με τα αστέρια από το 2018.

 

Όλα αυτά καλείται να τα υπερασπιστεί ο άσημος βουλευτής Πάτρας του ΣΥΡΙΖΑ  Κωνσταντίνος Σπαρτινός, που θα βρει απέναντί του τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα από τη Ν.Δ.

Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων

Δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, με πενταμελές συμβούλιο (τρεις από την Ελλάδα-δύο από τρόικα), με 5ετή θητεία και ξεσηκώνει θύελλα πως η εφαρμογή των αποφάσεων απαιτεί την ψήφο τεσσάρων μελών, δηλαδή περνά στα χέρια της τρόικας. Να σημειωθεί πως προβλέπεται μεγάλο bonus απόδοσης του διοικητή της Αρχής από τον υπουργό Οικονομικών αν υπερβεί τους στόχους.

 

Υπάρχουν και τα καλά νέα

Στα θετικά είναι η μείωση από τον Ιανουάριο του 2017 του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Οι απώλειες του κράτους ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα μειώνεται το φυσικό αέριο οικιακής χρήσης από 1,5 ευρώ σε 0,30 λεπτά/Gigajoule. Επίσης δεν υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Πολυτελείας τα αργυρά κοσμήματα.

Τι μας «κόφτει» λοιπόν

Ο υπουργός Οικονομικών μέχρι της 10 Μαΐου κάθε έτους συντάσσει μια έκθεση που περιγράφει την απόκλιση των στόχων, την επίδραση στο ΑΕΠ της χώρας, τους τομείς που θα κοπούν κλιμακωτά ανάλογα με το βαθμό απόκλισης.

– Μέχρι 0,25% απόκλιση καμιά δράση

– Από 0,26%-0,75%, μέτρα που αναλογούν στο 0,5% του ΑΕΠ

– Από 0,76%-1,25%, μέτρα που αναλογούν στο 1% του ΑΕΠ

– Από 1,26%-1,75%, μέτρα που φτάνουν στο 1,5% του ΑΕΠ

– Από 1,76%- 2,25%, μέτρα που φτάνουν στο 2% του ΑΕΠ

Να θυμίσουμε τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2018.

Δαπάνες που εξαιρούνται από τον κόφτη
Κάθε ποσό που αφορά τη βασική λειτουργία των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, την κοινωνική προστασία και τις δημόσιες επενδύσεις.

 

Αναλυτικά:
– Ύδρευση- Ηλεκτρική Ενέργεια-Φυσικό Αέριο

– Συντήρηση και επισκευή Μέσων Μεταφοράς (πλωτά-ξηράς-αέρος)

– Αξιώσεις ιδιωτών από συμβάσεις με το Δημόσιο και αμετάκλητες επιδικασθείσες απαιτήσεις σε βάρος του Δημοσίου

– Τα έξοδα της ΓΓΔΕ

– Δαπάνες υγείας, επιδόματα πολυτέκνων, ανεργίας και όλα τα προνοιακά επιδόματα

– Δαπάνες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και το ΠΔΕ

Πότε θα γλιτώνουμε τον «κόφτη»
– Σε περίπτωση φυσικών καταστροφών ή ανωτέρας βίας ποσοστού πάνω από 0,5% του ΑΕΠ

– Σε περίπτωση που ο πραγματικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαφέρει σε σχέση με τον προβλεπόμενο, το μισό της διαφοράς αφαιρείται από το ποσοστό απόκλισης του μηχανισμού δαπανών.

Το θεώρημα του Ευκλείδη

Το ποσοστό περιορισμού των δαπανών θα καθορίζεται από τον ακόλουθο τύπο:
Ποσοστό % μείωσης = 100 Χ (Ποσοστό απόκλισης + ποσοστό επίπτωσης στο ΑΕΠ) Χ ποσοστό του ΑΕΠ  /   (το σύνολο δαπανών – εξαιρέσεις)