Το ρεκόρ των 65,3 εκατ. άγγιξαν οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι στη χώρα τους, στα τέλη του περασμένου έτους. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες απέδωσε την αύξηση στην εκδίωξη και τις συρράξεις που λαμβάνουν χώρα σε κράτη όπως η Συρία και το Αφγανιστάν.

Το 2014 είχε ήδη δει τον υψηλότερο αριθμό προσφύγων παγκοσμίως από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, με 60 εκατ. εκτοπισμένους. Ωστόσο πέρυσι -όταν η Ευρώπη παρέλυσε από την έλευση τεράστιων αριθμών προσφύγων- οι εκτοπισμένοι αυξήθηκαν κατά σχεδόν 10%, τόνισε σήμερα η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην ετήσια έκθεσή της Global Trends Report.

 

Μέσα από το κείμενό της, η υπηρεσία με έδρα τη Γενεύη παρότρυνε τους ηγέτες του κόσμου να κάνουν περισσότερα για να συνδράμουν στη λήξη των συρράξεων που οδηγεί σε κλιμάκωση της εξόδου των ανθρώπων αυτών από τις πατρίδες τους. «Ελπίζω το μήνυμα που φέρουν εκείνοι που έχουν εκτοπιστεί με τη βία, να φτάσει στις ηγεσίες: Χρειαζόμαστε δράση, πολιτική δράση, για να σταματήσουν οι συγκρούσεις», επεσήμανε και ο Filippo Grandi, ύπατος αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες. «Το μήνυμα που φέρουν είναι: «Αν δεν λύσετε τα προβλήματα, τα προβλήματα θα έρθουν σε εσάς»», πρόσθεσε.

 

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πως, κατά μέσον όρο, το 2015 εκτοπίστηκαν 24 άνθρωποι κάθε ένα λεπτό -το οποίο μεταφράζεται σε 34.000 την ημέρα-, έναντι έξι ατόμων κάθε λεπτό το 2005. Ο εκτοπισμός παγκοσμίως έχει περίπου διπλασιαστεί από το 1997, ενώ έχει ανέβει κατά 50% μόνο από το 2011 και μετά, οπότε ξεκίνησε ο συριακός εμφύλιος.

 

Πάνω από τους μισούς όλων των προσφύγων προέρχονται από τρεις χώρες: τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

 

Η Τουρκία ήταν η κορυφαία από τις χώρες που υποδέχθηκε πρόσφυγες πέρυσι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού δέχθηκε 2,5 εκατ. ανθρώπους. Σχεδόν όλοι ήταν από τη γειτονική Συρία. Το Πακιστάν φιλοξενεί 1,6 εκατ. και ο Λίβανος 1,1 εκατ.

 

Όπως υποστήριξε ο Grandi, φορείς χάραξης πολιτικής και οργανώσεις υπεράσπισης και ακτιβιστών έχουν έρθει αντιμέτωποι με τρομακτικές προκλήσεις: περίπου 40,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στην ίδια τους τη χώρα, άλλα 21,3 εκατ. είναι πρόσφυγες και περίπου 3,2 εκατ. αναζητούν άσυλο. Πάνω από ένα εκατομμύριο διέφυγαν στην Ευρώπη.

 

Ο ύπατος αρμοστής έκανε έκκληση ώστε τα κράτη να αντιπαλέψουν και να εξαλείψουν την ξενοφοβία που έχει έρθει μαζί με την αύξηση των πληθυσμών των προσφύγων, ενώ επέκρινε τόσο τους φυσικούς φραγμούς -όπως τους φράκτες που ύψωσαν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες- όσο και τους νομικούς, που περιορίζουν την πρόσβαση σε πλουσιότερα και πιο ειρηνικά κράτη. Τέτοιου είδους ευρωπαϊκές πολιτικές «διαδίδουν ένα αρνητικό παράδειγμα σε όλο τον κόσμο», επεσήμανε.

 

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β για την Ευρώπη μακροπρόθεσμα», τόνισε ο Grandi, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη θα συνεχίσει να λαμβάνει ανθρώπους που αναζητούν άσυλο. Οι αριθμοί μπορεί να ποικίλλουν (…) αλλά είναι αναπόφευκτο».