Εν καιρώ κρίσης, καθώς οι ευκαιρίες ανάπτυξης είναι μηδαμινές, οι νέοι επιχειρηματίες βρίσκουν τον τρόπο να ξεχωρίσουν με τις πρωτοποριακές προτάσεις τους. Σημαντική είναι η συμβολή του θεσμού του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας, ο οποίος από το 2012 ενισχύει την προσπάθεια υλοποίησης νέων επιχειρηματικών ιδεών, μέσω της παροχής χρηματοδότησης, υπηρεσιών υποστήριξης, αλλά και καθοδήγησης.

 

Το Libra Group διαχειρίζεται και χρηματοδοτεί, για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας και έχει δεσμευτεί να το χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. ευρώ. Υποστηρικτές του προγράμματος είναι η Tράπεζα Πειραιώς, η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία, ο επενδυτής Δημήτρης Γουλανδρής και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Ο αριθμός των φετινών προτάσεων, οι οποίες έφτασαν τις 1.100, αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών από την έναρξη του θεσμού. Η συμμετοχή του «Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης» αποδείχθηκε πολύ δυναμική, καθώς οι πέντε από τις δέκα επιχειρηματικές ιδέες που πήραν το «εισιτήριο» της πρόκρισης στην τελική αξιολόγηση ανήκουν σε αυτό. Με αγωνία περιμένουν την ανάδειξη της νικήτριας ομάδας του 2016, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

 

Ο Παντελής Αγγελίδης, πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ), δήλωσε: «Η συμμετοχή των πέντε ομάδων στην τελική φάση του Hellenic Entrepreneurship Award καταδεικνύει τη δυναμική που έχει το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στους εκπροσώπους μας και ελπίζουμε το βραβείο να έρθει στη Θεσσαλονίκη».

 

Οι πέντε υποψηφιότητες είναι οι εξής:

ATHLENDA (www.athlenda.com)

athlendaΜε αθλητικό προσανατολισμό και με κύριο σύνθημα το «εντοπίζοντας ταλέντα – δημιουργώντας θρύλους» (tracking talents – creating legends), η ομάδα του Athlenda από το 2ο Thessmart InnoHub της ΑΖΚ παρουσιάζει μία διεθνή διαδικτυακή πλατφόρμα με βασικό σκοπό τη βελτίωση της διαδικασίας επιλογής και ανάπτυξης αθλητών.

 

Η ιδέα τους προωθεί την παροχή ίσων ευκαιριών σε αθλητές από διαφορετικά κοινωνικά, γεωγραφικά και οικονομικά υπόβαθρα. φέρνοντάς τους σε επαφή με ανθρώπους και οργανισμούς που μπορούν να παίξουν ένα θετικό ρόλο στην εξέλιξη της αθλητικής τους καριέρας.

Μέλη της ομάδας είναι οι Ευγενία Ζαχαριάδου, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Μανώλης Τσαγκαρίδης και Νίκος Σφίγγος.

 

BIO2CHP (www.bio2chp.com)

BIO2CHPΑκόμη μία ομάδα από το 2ο Thessmart InnoHub της ΑΖΚ παρουσιάζει μία εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση οργανικών αποβλήτων. Προσφέρει σε αντίστοιχες επιχειρήσεις μία γεννήτρια ηλεκτρικού ρεύματος σε μέγεθος εμπορευματοκιβωτίου, η οποία μετατρέπει τα υπολείμματα της διεργασίας τους σε ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών τους.

Τα χαρακτηριστικά που κάνουν ελκυστική την ιδέα αυτή είναι η κατά πέντε φορές χαμηλότερη τιμή της σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες τεχνολογίες, καθώς και η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης που είναι μικρότερη από ενάμιση χρόνο.

Την ομάδα απαρτίζουν οι Δημήτρης Μερτζής και Στέφανος Τσιακμάκης.

 

BUBBLLZ (www.bubbllz.com)

bubbllzΑπό τις καινοτόμες προτάσεις δεν μπορεί να λείπει μια mobile εφαρμογή, η οποία προέρχεται από την ανωτέρω ανεξάρτητη start up εταιρεία. Συνδυάζει την εκμετάλλευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους ίδιους τους χρήστες, αλλά και από καταστήματα, επιχειρήσεις και brands.

 

Δίνεται η δυνατότητα στις εταιρείες να προβάλλουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους, ανταμείβοντας τους χρήστες με εκπτώσεις, κουπόνια, διαγωνισμούς, πόντους και ειδικές προσφορές, όταν αυτοί απλώς βγάζουν μία φωτογραφία στα social media με το προϊόν που αγοράζουν.

Μέλη της ομάδας είναι οι Γιώργος Θρασκιάς, Κωνστάντιος Μπατσιώλας και Παναγιώτης Χατζηδάκης.

 

CAREALIA (www.carealia.gr)

carealiaΗ συγκεκριμένη πρόταση, προερχόμενη από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί περισσότερο ανθρωποκεντρική. Στόχο έχει να βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας σε άτομα που πάσχουν από άνοια.

Συστήματα έξυπνης παρακολούθησης, όπως διασυνδεδεμένες συσκευές, αισθητήρες στο χώρο και wearables, συνδυάζονται με ευφυείς αλγόριθμους και κλινικές γνώσεις ώστε να ενισχύσουν τους θεράποντες ιατρούς και νοσοκόμους στην έγκυρη και ακριβή ανίχνευση των συμπτωμάτων της νόσου.

Οι Θάνος Σταυρόπουλος. Βιβή Ντριγκόγια, Γεώργιος Μεδίτσκος, Ιωάννης Κομπατσιάρης και Ιουλιέττα Λαζάρου αποτελούν τα μέλη της ομάδας.

 

FIELDSCALE (www.fieldscale.com)

fieldΑπόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στηρίζουν και διευκολύνουν τους σχεδιαστές νέων προϊόντων τεχνολογίας.

Ανέπτυξαν ένα καινοτόμο λογισμικό, με τη χρήση του οποίου μειώνεται δραστικά, όχι μόνο ο χρόνος σχεδιασμού, αλλά και το κόστος παραγωγής των νέων τεχνολογικών προϊόντων.

Επομένως, έχει αποτέλεσμα τον υποδεκαπλασιασμό της διάρκειας της μελέτης για τη δημιουργία και υλοποίηση μιας νέας ιδέας.

Τα μέλη της ομάδας είναι οι Βάσω Καλαϊτζίδου, Γιώργος Μπόντζιος και Γιώργος Μπουζιάνας.