Του Συμεών Σολταρίδη

«Δικαίωμα της κυβέρνησης» να υποδεικνύει στα κανάλια τις ειδήσεις… «δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης» να κάνει τις επισημάνσεις, «δικαίωμα και υποχρέωση της κυβέρνησης» στη Δημοκρατία είναι να το επισημαίνει δημόσια…

Δικαίωμα της κυβέρνησης… στη Δημοκρατία! Μάλλον η κ. Γεροβασίλη ερμηνεύει κατά το δοκούν τη Δημοκρατία. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχει «υποδεικνύω», αλλά υπάρχει ελεύθερη έκφραση και ελεύθερη επιλογή είδησης. Υπάρχει ελεύθερος λόγος που κρίνει, επικρίνει και κατακρίνει το σφάλμα της ερμηνείας των πολυεδρικών εννοιών.

 

Ποιος ερμηνευτής των δημοκρατικών ιδεωδών έδωσε το δικαίωμα στην κυβέρνηση να πιστεύει ότι η μόνη δημοκρατική αντίληψη εκπορεύεται ή πρεσβεύεται από την κυβερνητική συνεργασία; Ή ποιος αναλυτής των πολιτικών δεδομένων δίνει δικαίωμα στην κυβερνητική εκπρόσωπο να κάνει μαθήματα δημοκρατίας και δημοσιογραφίας;

 

Φαίνεται ότι με την ανήκουστη με τα δημοκρατικά ιδεώδη και έννοια της πολιτικής δήλωσή της δεν πολιτεύεται με βάση το περιεχόμενο της έννοιας πολιτική, αλλά μόνο με βάση τη «λέξη». Αφού οι δηλώσεις της αμαυρώνουν τη δημοκρατία, την αλλοιώνουν και τη μετατρέπουν σε ασυδοσία.

 

«Καθ΄ υπόδειξιν» δημοσιογραφία ταυτίζεται με το πνεύμα ολοκληρωτισμού και δεν συνάδει με την αριστερά ιδεολογία που θέλει να εκπροσωπεί η κυβέρνηση. Μόνο σε χαλεπούς αντιδημοκρατικούς καιρούς γίνονται «υποδείξεις» στο δημοσιογράφο. Η δε «επισήμανση», που θέλει να γίνεται, θα είναι δεκτή μόνο αν ο δημοσιογράφος έχει γράψει είδηση στρεβλή ή ψευδή. Και όχι όταν δεν δημοσιεύει ή δεν αφιερώνει χρόνο στην τηλεόραση ή δεν διακόπτει τη ροή για να ακουστεί ο λόγος του πρωθυπουργού!

 

Η «πρώτη φορά αριστερά» τελικά αναδείχθηκε πρωταθλητής της μη τήρησης των υποσχέσεων και προεκλογικών της λόγων, ακολουθεί μία στρεβλή ερμηνεία της δημοκρατίας, πράττει και ασκεί κριτική κατά το δοκούν, και μάλλον την αριστερά θέλει να την παρουσιάσει ως «κάνω ό,τι θέλω, αφού είμαι κυβέρνηση».

 

Χειρότερη απόδοση της αριστεράς από τον κ. Τσίπρα είναι η εικόνα που παρουσίασε, διά του κ. Παππά, στο θεατρικό έργο «αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών»! Μου θύμισε λίγο το «μεζάτι» παλιών αντικειμένων, τον πλειστηριασμό, που κατοχυρώνεται σε αυτόν που πλειοδοτεί. Και βέβαια, ήθελε να το τελειώσει πριν από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για να το διαφημίσει.

 

Οπότε να δεχθεί τα χειροκροτήματα των παρισταμένων, αφού κατάφερε να «κτυπήσει» το κεφάλαιο και τη διαπλοκή. Χωρίς να ενδιαφέρεται ότι αφήνει στους δρόμους τους εργαζομένους, και τους προτείνει να κάνουν κάποια «sites» διά του «κομμουνιστή» Κατρούγκαλου. Ιδιαίτερα, δε, χωρίς να κατανοεί ότι τώρα αρχίζει η νέου τύπου διαπλοκή.

 

Και καταφθάνει ασθμαίνοντας η κ. Γεροβασίλη, η οποία θέλει να «υποδείξει και επιβάλει» στο λόγο, στη δημοσιογραφία, στην ελεύθερη σκέψη, στη δημοκρατία, στην πολιτική το «καθήκον» της, που κατά τη γνώμη της είναι η προβολή του κυβερνητικού έργου και πρωθυπουργικού λόγου!

 

Έχω την αίσθηση ότι η κυβέρνηση ξεπέρασε τα όρια, με την ανοχή του αγανακτισμένου μεν, αλλά μη ομιλούντος πλέον πολίτη, του μη αντιδρώντος στα φαιδρά, του ανθρώπου που κυνηγά το μεροκάματο και φοβάται για το αύριο. Και ξεπέρασε τα όρια, μια και θέλει την κυβέρνηση να τακτοποιεί τον «δικό» της, ενώ οι άλλοι πεινάνε, που θέλει να ελέγχει την ελευθεροτυπία, μια και στο όνομα της νομιμοφροσύνης «απειλεί» τον Τύπο, που θέλει να συγκεντρώνει «κλακαδόρους», ενώ έξω από την Έκθεση υποδέχονταν τον πρωθυπουργό χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες.

 

Υπάρχει ακόμη χρόνος κ. ορωθυπουργέ να διορθώσετε την εικόνα σας και την εικόνα της κυβέρνησής σας, περιορίζοντας τα «φαιδρά». Αρκεί να το θέλετε.