Από τη στιγμή που τα videogames εμφανίστηκαν για πρώτη φορά, γονείς σε όλον τον κόσμο άρχισαν να παραπονιούνται ότι τα παιδιά τους περνούν υπερβολικά πολύ χρόνο παίζοντας από Grand Theft Auto και Mario Kart μέχρι Call of Duty και το πρόσφατο χιτ, το Pokémon Go. Και όμως, πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι οι gamers σημειώνουν όλο και καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο!

Δεν πρόκειται ακριβώς για απόδειξη ότι τα videogames φέρνουν ακαδημαϊκή επιτυχία, ωστόσο η μελέτη παγιώνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ παιχνιδιών και σχολικών επιδόσεων…

 

Ο Alberto Posso, καθηγητής Επιχειρηματικότητας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης (Royal Melbourne Institute of Technology – RMIT), εξέτασε στοιχεία που προέκυψαν από εθνικής κλίμακας έρευνες και αφορούσαν σε 12.000 μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Αυστραλίας. Συγκεκριμένα, εστίασε στο πώς συνδέονται οι βαθμολογίες τους με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και δραστηριότητες.

 

Η έκθεσή του, η οποία δημοσιεύτηκε στην International Journal of Communication, επισημαίνει ότι οι έφηβοι που παίζουν σχεδόν καθημερινά videogames, έχουν βαθμολογία περίπου 15 μονάδες υψηλότερη κατά μέσο όρο στα μαθηματικά, στη γλώσσα και σε επιστημονικά τεστς.

 

«Τα videogames πιθανώς επιτρέπουν στους μαθητές να εφαρμόζουν και να »ακονίζουν» δεξιότητες που μαθαίνουν στο σχολείο», έγραψε ο ειδικός στο κείμενό του. Οι gamers λύνουν γρίφους, συχνά με τη χρήση επαγωγικού συλλογισμού, επιστημονικών γνώσεων ή μαθηματικών, ενώ μαθαίνουν να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν εκείνη τη στιγμή.

 

Από εκεί και πέρα, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η μελέτη περιέλαβε μαθητές που χρησιμοποιούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα κοινωνικά δίκτυα. Τα άτομα αυτά εμφάνισαν κατά 4% χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές, καθώς η ενασχόληση με τα social media απαιτεί ελάχιστη συγκέντρωση και προωθεί την επιφανειακή σκέψη. Όσο περισσότερο χρόνο περνούν τα παιδιά σε ιστότοπους όπως το Twitter και το Facebook, τόσο χαμηλότερες είναι και οι βαθμολογίες τους: πρόκειται για ένα συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει πολλές ακόμη έρευνες.

 

Πάντως, οι ενδείξεις αυτές δεν είναι και καθοριστικές, αφού ενδέχεται τα παιδιά που έχουν… ταλέντο στα μαθηματικά και τη συλλογιστική να εμφανίζουν παράλληλα ενδιαφέρον για το gaming. Σε κάθε περίπτωση, μεταξύ του Minecraft και του Facebook, οι γονείς καλά θα κάνουν να περιορίσουν το δεύτερο και όχι το πρώτο.