Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Πλησιάζει η υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, με την οποία ανοίγει πλήρως για τους Ελληνες και γενικά τους Ευρωπαίους η εξαγωγείς η αγορά της χώρας αυτής, ενώ διευκολύνονται οι επενδυτικές δραστηριότητες, των επιχειρηματιών των δύο πλευρών με ρυθμίσεις, που για πρώτη φορά ισχύουν οι ίδιες για όλους. Νέες, σημαντικές ευκαιρίες για εξαγωγές ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών στην καναδική αγορά των περίπου 35 εκατομμυρίων καταναλωτών, αλλά και για επιχειρηματικές συνεργασίες σε πολλούς τομείς δημιουργεί η συμφωνία εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Καναδά.

Το σχέδιο συμφωνίας ολοκληρώθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά, τον Σεπτέμβριο του 2014, και τώρα, γίνεται η νομική εξέταση και η μετάφραση του κειμένου, με σκοπό την υπογραφή, επικύρωση και σύναψη της συμφωνίας.

Η συμφωνία

Σημειώνεται, πως με βάση τη συμφωνία αυτή, καταργείται άνω του 99 % των εισαγωγικών δασμών τόσο στον Καναδά όσο και στην ΕΕ.

Η συμφωνία θα προσφέρει σημαντικές νέες ευκαιρίες πρόσβασης στις αγορές υπηρεσιών και επενδύσεων. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διατάξεις σχετικά με τις δημόσιες συμβάσεις, την προστασία των επενδύσεων, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα υγειονομικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα, τις γεωγραφικές ενδείξεις, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κανονιστική συνεργασία, την αμοιβαία αναγνώριση, τη διευκόλυνση του εμπορίου, τη συνεργασία στον τομέα των πρώτων υλών, την επίλυση διαφορών και τα τεχνικά εμπόδια στο εμπόριο.

Ιδια δικαιώματα για όλους τους Ευρωπαίους επενδυτές.

Η συμφωνία με τον Καναδά, είναι η πρώτη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σηματοδοτεί τη στροφή της έως τώρα επενδυτικής της πολιτικής, καθώς οι ρυθμίσεις που προβλέπει ισχύουν το ίδιο για όλους τους Ευρωπαίους επενδυτές.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει νέες σημαντικές ρυθμίσεις στο θέμα της προστασίας των επενδύσεων.

Να υπενθυμίσουμε, εδώ, ¨ότι με τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΣΛΕΕ), η ΕΕ έχει το αποκλειστικό δικαίωμα, όχι μόνο για τη σύναψη εμπορικών συμφωνικών με διάφορες χώρες, αλλά και συμφωνιών επενδύσεων, Τέτοιες συμφωνίες καμία χώρα μέλος δε μπορεί, πλέον, να συνάψει με κάποια εκτός ΕΕ χώρα.