Η αποδοκιμασία του Ματέο Ρέντσι αποτελεί το κύριο θέμα του σημερινού Eurogroup, και το νέο κτύπημα στην ευρωπαϊκή ιδέα που έχει θορυβήσει τις Βρυξέλλες.

Μετά το τραύμα του Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, η Κομισιόν αντιλαμβάνεται πως έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στην ενιαία Ευρώπη και αμφισβητείται η κυριαρχία της Γερμανίας και προτίθεται να αντιδράσει με μέτρα χαλάρωσης της λιτότητας που βιώνουν τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες.

 

Αν δεν αλλάξει η πολιτική υπάρχει ο κίνδυνος να εξαπλωθούν τα λαϊκιστικά και ευρωσκεπτιστικά κινήματα που ταυτίζουν τις Βρυξέλλες με την παγκοσμιοποίηση και τα λόμπι. Αυτή η πρόταση της Κομισιόν δεν ξεπερνάει το ρόλο του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Ήδη ο Γιουνκέρ έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας με κάποια ευελιξία, με κίνδυνο να τον κατηγορούν, παρότι συντηρητικός, ως υπερβολικά «σοσιαλιστή». Ωστόσο, ο Γιουνκέρ κατόρθωσε να μην εφαρμοστούν πέναλτι ή τιμωρίες επί των προϋπολογισμών της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

 

Το σχέδιο Γιουνκέρ

Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία του Γιουνκέρ υπάρχει και μια στρατηγική. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, μαζί με τους προέδρους του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, με το Eurogroup και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σχεδιάζει να ετοιμάσει μια νέα έκθεση, στις αρχές του 2017, για το μέλλον της οικονομικής Ενωσης. Το Βερολίνο δεν είναι αντίθετο στην ιδέα να αλλάξουν οι συμφωνίες και να οριστεί ένας υπουργός της Ευρωζώνης και η Κομισιόν δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία. Το ερώτημα είναι ποιος θα είναι αυτός ο υπουργός της Ευρωζώνης: ο επίτροπος Οικονομικών ή ο πρόεδρος του Eurogroup;

 

Σόιμπλε: Κουβέντα για το χρέος

Προσερχόμενος ο Γερμανός υπουργός έστειλε ένα μήνυμα προς τους Ιταλούς «να σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση γρήγορα στα χνάρια του Ματέο Ρέντσι».

Επίσης για την Ελλάδα πρόσθεσε: «Είναι σημαντική η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Η Ελλάδα χρειάζεται να γίνει και πάλι ανταγωνιστική και να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

 

Σταϊνμάγερ: Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου

Κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους αναφερόμενος αποκλειστικά στις συνέπειες του δημοψηφίσματος στην Ιταλία:
«Δεν είναι εύκολη η κατάσταση μετά την παραίτηση Ρέντσι, αλλά παραμένει κυβερνητική και όχι πολιτειακή κρίση. Δεν πρόκειται για το τέλος του κόσμου», είπε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και πρόσθεσε: «Ο Ρέντσι με την κυβέρνησή του αυτά που κατάφερε ήταν καλά και ήταν σωστό το βήμα που έκανε. Ελπίζουμε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση για την Ιταλία θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση. Θα δούμε ποιο θα είναι το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία».