Της Μαρίνας Κουρμπέλα (marinakourbela@gmail.com)

Η υλοποίηση του Προγράμματος δράσης Ε.Ε. –Τουρκίας είναι το βασικό θέμα της συζήτησης που θα έχει σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου στην Αγκυρα.

Πρόκειται για έκτακτη επίσκεψη, η οποία, φανερώνει και το επείγον του μεγάλου ευρωπαϊκού προβλήματος, της μετανάστευσης και του προσφυγικού, που απλώνει τα δίχτυα του κάθε ημέρα και περισσότερο απειλητικά στα κράτη μέλη, και ιδιαίτερα σε ορισμένα, όπως είναι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, αλλά και η Γερμανία, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Αγγλία.

 

Ο ρόλος της Τουρκίας στην αποτελεσματική επίλυση του θέματος είναι πολύ σημαντικός και για το λόγο αυτό, άλλωστε, οι δύο πλευρές, η ΕΡΕ και η Τουρκία, έχουν συμφωνήσει, στη Σύνοδο του Νοεμβρίου 2015, σε ένα κοινό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχει δημιουργήσει η κατάσταση στη Συρία.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα εντείνουν την πολιτική και οικονομική συμμετοχή τους προκειμένου να ανακοπεί η ροή μεταναστών προς την ΕΕ μέσω της Τουρκίας. Η ΕΕ δεσμεύεται να χορηγήσει αρχικό ποσό ύψους 3 δισ. ευρώ πρόσθετων πόρων ώστε να βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται ήδη στη χώρα.

 

Το σχέδιο δράσης προβλέπει επίσης αυξημένη συνεργασία όσον αφορά τους μετανάστες που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Επιπλέον, η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τον Ιούνιο του 2016. Η ΕΕ και η Τουρκία σκοπεύουν επίσης να ολοκληρώσουν τη διαδικασία ελευθέρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους στη ζώνη Σένγκεν έως τον Οκτώβριο του 2016.

 

tyousk

Δηλώσεις Τουσκ

Μετά τη Σύνοδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία τον περασμένο Νοέμβριο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ρόλαντ Τούσκ, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Θα ήθελα να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν περιμένουμε από κανέναν να περιφρουρεί τα σύνορά μας στη θέση μας. Αυτό ανήκει στις δυνατότητες και τα καθήκοντα των Ευρωπαίων. Προσδοκούμε όμως μία σημαντική κίνηση ώστε να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ρευμάτων που φθάνουν στην ΕΕ μέσω της Τουρκίας. Η συμφωνία μας καθορίζει ένα σαφές σχέδιο για ταχεία αποκατάσταση της τάξης στα κοινά μας σύνορα. Θα εντείνουμε επίσης τη βοήθειά μας προς τους Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία μέσω ενός νέου μηχανισμού υπέρ των προσφύγων της τάξεως των 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι καίριος στρατηγικός εταίρος για την Ευρώπη, αλλά και υποψήφια χώρα της ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στη διαδικασία προσχώρησης. Εκφράσαμε την ικανοποίησή μας για την αναγγελία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με σκοπό το άνοιγμα του κεφαλαίου 17 σχετικά με την οικονομική και νομισματική πολιτική, ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι προπαρασκευαστικές εργασίες για το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων.
Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν αναδιαμορφώνουμε την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ. Το διαπραγματευτικό πλαίσιο και τα σχετικά συμπεράσματα εξακολουθούν να ισχύουν, όπως και ο αξιοκρατικός χαρακτήρας τους και ο σεβασμός των ευρωπαϊκών αξιών, μεταξύ άλλων και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».