Σε αναβρασμό βρίσκεται το τελευταίο τρίμηνο η Γαλλία με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που πέρασε τελικά η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς, ενώ απέρριψε η γαλλική Εθνοσυνέλευση την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η αντιπολίτευση με αφορμή το νόμο για τα εργασιακά.

Η επιλογή μάλιστα να περάσει με διάταγμα, και όχι ψηφοφορία, το επίμαχο σχέδιο νόμου, ξεσήκωσε θύλλα διαμαρτυριών που έχει προκαλέσει διχασμό  και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

 

{source}
<iframe type=»text/html» width=»640″ height=»360″ src=»https://gr.euronews.com/embed/332547/» frameborder=»0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

«Ο νόμος για τα εργασιακά, όπως μας υπενθύμισε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι ένας νόμος κοινωνικής προόδου και μια απαραίτητη μεταρρύθμιση γι’ αυτή τη χώρα.
Μοιράζομαι μαζί σας μια πεποίθηση. Δεν θα επιτρέψω στην αριστερή πτέρυγα της κυβέρνησης να καταστραφεί. Ναι, η ώρα της εκκαθάρισης έφτασε», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

 

Η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης βάσει του περιβόητου άρθρου 49-3 ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την δυσαρέσκεια των πολιτών και πλήθος κόσμου διαδήλωσαν σε δεκάδες πόλεις της Γαλλίας.

«Θα τα είχα παρατήσει αν δεν ήταν το θέμα με το άρθρο 49-3. Γιατί οι διαδηλώσεις είναι εξαντλητικές. Μετά τον οικονομικό, έρχεται ο εργασιακός νόμος; Δεν καταλαβαίνω πώς σκέφτονται», είπε μια διαδηλώτρια.

Τα συνδικάτα δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Καθώς η πρόταση μομφής δεν εγκρίθηκε, το νομοσχέδιο παίρνει πλέον το δρόμο για τη Γερουσία, όπου την πλειοψηφία έχει η κεντροδεξιά.