Με 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία και συλλαλητήρια για την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου απαντά η ΓΣΕΕ στη φτωχοποίηση και εξαθλίωση των μισθωτών.

Σε ανακοίνωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος τονίζεται ότι «τα μέτωπα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι είναι πολλά και συνεχή και η ΓΣΕΕ θα χρησιμοποιήσει για ακόμη μία φορά όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της, για να μπει οριστικό τέλος στα εγκληματικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν και σε αυτά που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν, στέλνοντας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση κάθε ελληνική οικογένεια».

 

«Ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, δεν έμεινε και δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις πολιτικές που καταστρέφουν κοινωνία και οικονομία. Για τη Συνομοσπονδία, ο αγώνας είναι μονόδρομος και θα συνεχιστεί μέχρι να σταματήσουν η άγρια λιτότητα, οι φοροεπιδρομές, οι κοινωνικές περικοπές, η καταστροφή κάθε εργασιακού και ασφαλιστικού δικαιώματος», προσθέτει η ανακοίνωση.

 

Παράλληλα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα την 1η ενδιάμεση Έκθεση για την Ελληνική Οικονομία και την Απασχόληση για το 2016.

 

Από τα βασικά συμπεράσματα της Έκθεσης καταγράφονται τα εξής:
• Το μακροοικονομικό περιβάλλον παραμένει αβέβαιο και ασταθές.
• Σημειώνεται πλέον σημαντική απόκλιση του πραγματικού κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας από τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε.
• Η πολιτική λιτότητας εξακολουθεί να υπονομεύει τη φερεγγυότητα του δημόσιου τομέα και τη βιωσιμότητα του χρέους.
• Η ένταση της δημοσιονομικής προσαρμογής, σε συνδυασμό με την πολιτική εσωτερικής υποτίμησης, συμπιέζει το εισόδημα των νοικοκυριών επηρεάζοντας αρνητικά τη φοροδοτική τους ικανότητα και τη δυνατότητα κάλυψης των δανειακών τους υποχρεώσεων.
• Τα ποσοστά ανεργίας στους νέους 15-24 ετών είναι στο 49,1%, ενώ οι γυναίκες εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας σημαντικά υψηλότερο έναντι των ανδρών 27,6% έναντι 19,4%. Η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται σε 72,2% του συνόλου των ανέργων.
• Εμφανίζεται άνοδος της μερικής απασχόλησης, με χειροτέρευση βασικών δεικτών προστασίας της απασχόλησης και δραματική αύξηση των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ). Ο δε νομοθετημένος κατώτατος μισθός ο οποίος είναι χαμηλότερος του 60% της διαμέσου των μισθών ουσιαστικά θεσμοθετεί έναν «μισθό φτώχειας» σύμφωνα με τον δείκτη Kaitz.