Καθαρά εισπρακτικό θεωρεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου ο καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής και πρώην σύμβουλος της ΑΔΕΔΥ Σάββας Ρομπόλης.

Μάλιστα κατακεραυνώνει τον υπουργό πως δεν καταφέρνει να μειώσει τα ελλείμματα. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν δύο συντάξεις θα πληρώνουν δύο φορές εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ παρόλο που πάνε μια φορά στο γιατρό.

 

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες υπάρχει όριο εισοδήματος τα 70.000 ευρώ για εισφορές ύψους 17.900 ευρώ, είναι υψηλές και καταλαβαίνετε πως θα ψάξουν άλλους δρόμους.

Η έλλειψη εισφορών λόγω κρίσης και ανεργίας δημιουργεί τεράστια τρύπα στα Ταμεία. Το 2015 οι δαπάνες για κύριες και επικουρικές έφτασαν τα 30 δισ., ενώ οι ανάλογες εισφορές ήταν μόνο 12 δισ. Έρχεται το κράτος και δίνει 9 δισ. από τριμερή χρηματοδότηση και 8,9 δισ. από έκτακτη επιχορήγηση για να καλύψει το κενό. Το 10% του φετινού ΑΕΠ (18 δισ.) είναι τεράστιο ποσό για τη χώρα και για αυτό διαμαρτύρεται η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ.

Ο καθηγητής ισχυρίζεται πως το ΔΝΤ διογκώνει το έλλειμμα για να κοπεί η εφαρμοζόμενη «προσωπική διαφορά» και το σύστημα να εισπράξει επιπλέον 4 δισ. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό μείωσης συντάξεων περίπου 20% για το 2016 .

Τον επόμενο χρόνο θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα, η λύση είναι οι επενδύσεις και η απασχόληση. Με βάση τις μελέτες για κάθε 100 μονάδες που προσφέρει ο εργαζόμενος στο σύστημα λαμβάνει μόλις 52 στο μέσο όρο επιβίωσης συνταξιούχων των 13 χρόνων. Η ισορροπία του συστήματος απαιτεί αύξηση του ΑΕΠ κατά μέσο όρο 1,5%-2% ετησίως σε βάθος 20ετίας.

 

Η Γερμανία και η Γαλλία δίνουν επίσης ποσοστά 3%-4% του ΑΕΠ ώστε να μην κάνουν περικοπές συντάξεων.