Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου να κάνει δεκτή την προσφυγή του Βίκτορα Μητρόπουλου, να ορίσει προσωρινή διοίκηση και να αναβάλει τις εκλογές της ΕΠΟ για τουλάχιστον ένα δίμηνο, έχει προκαλέσει χάος… στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Λίγες ώρες αφότου γνωστοποιήθηκε ότι η προσφυγή του Βίκτορα Μητρόπουλου έγινε δεκτή από το Διαιτητικό Δικαστήριο, τα δεδομένα είναι εξαιρετικά πιθανό να αλλάξουν την Τετάρτη.

 

Η ιστορία ξεκινάει ως εξής:

Στις 8 Σεπτεμβρίου το Διαιτητικό Δικαστήριο είχε αναβάλει τις εκλογές της ΕΠΟ που είχαν οριστεί για την 1η Οκτώβρη επειδή δεν είχε συσταθεί εκλογική επιτροπή για την ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων.

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου το ίδιο πειθαρχικό όργανο είχε απορρίψει προσφυγή της αντιπολίτευσης, που ζητούσε να μη γίνουν οι εκλογές στις 26 Οκτωβρίου λόγω μη νόμιμης σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΠΟ που είχε προκηρύξει τις αρχαιρεσίες με την ψήφο μόλις 11 από τα 21 μέλη που πρέπει να στελεχώνεται.

 

Χθες, Τρίτη 11/10 το Διαιτητικό Δικαστήριο -που αποτελείται από τακτικούς δικαστές, πρόεδρους αρεοπαγίτες και μέλη πρόεδρους εφετών- έκανε δεκτή την προσφυγή του Βίκτορα Μητρόπουλου, ανέβαλε (για δεύτερη φορά) τις προγραμματισμένες για τις 26/10 εκλογές, και όρισε διοικούσα επιτροπή που πρέπει σε διάστημα δύο μηνών να οδηγήσει την Ομοσπονδία σε εκλογές με βάση το νόμο Ορφανού από το 2004 και όχι με το καταστατικό της ΕΠΟ.

 

Η απόφαση αυτή, που θα ανακοινωθεί σήμερα το πρωί, και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για το ελληνικό ποδόσφαιρο, επαναφέρει τον κίνδυνο Grexit, αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη δηλαδή.

 

Στις τάξεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας φέρονται ενοχλημένοι από την απόφαση του οργάνου της ΕΠΟ και δεδομένου ότι ελήφθη βάσει νόμου και όχι του καταστατικού, θεωρούν ότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του αυτοδιοίκητου.

 

Η παγκόσμια ομοσπονδία δεν δέχεται διοικούσα επιτροπή σε καμία ομοσπονδία – μέλος της, ούτε παρέμβαση τρίτων σε εκλογές ποδοσφαιρικών οργάνων ούτε κρατικές παραβάσεις, όπως αυτή που επιχειρείται με την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που ζητάει να εναρμονιστεί το καταστατικό της ΕΠΟ με έναν νόμο του κράτους. Αν το επιτρέψει στην Ελλάδα θα δημιουργηθεί δεδικασμένο και για κυβερνήσεις άλλων χωρών και κάτι τέτοιο φυσικά και δεν το επιθυμεί. 

 

Η απόφαση λοιπόν θα είναι -υπό την απειλή Grexit- ακύρωση της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου και εκλογές υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση με βάση τα προβλεπόμενα στο καταστατικό της ΕΠΟ. Και αν οι εκλογές δεν γίνουν άμεσα, στις 26 Οκτωβρίου όπως αρχικά είχαν προγραμματιστεί δηλαδή, ίδια διοικούσα επιτροπή από τη FIFA στην ΕΠΟ μέχρι να γίνουν οι αρχαιρεσίες. 

 

Σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση του τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου να διεξαχθούν οι εκλογές με προσωρινή διοίκηση που αποτελείται από 11 μέλη προτεινόμενα από τον Βίκτορα Μητρόπουλο, χωρίς τον τελευταίο όμως, και συγκεκριμένα τους Γιώργο Στράτο (πρόεδρος Super League), Στέλιο Σφακιανάκη (πρόεδρος Football League), Τάκη Αγραφιώτη (αντιπρόεδρος Ολυμπιακός), Γιώργο Σκαρτάδο (παλαίμαχος ΠΑΟΚ), Γιώργο Κασιμάτη (πρώην αντιπρόεδρος ΠΑΟΚ), Μίμη Δομάζο (παλαίμαχος Παναθηναϊκού), Αριστείδη Καμάρα (παλαίμαχος Παναθηναϊκού), Νίκο Μαχλά (παλαίμαχο ΟΦΗ), Γιάννη Βαλαώρα (παλαίμαχος ΑΕΛ), Φάνη Τουντσιάρη (παλαίμαχος Ηρακλή), Βασίλη Παναγιωτάκη (πρώην αντιπρόεδρος ΠΑΕ Αρης), και πέντε μέλη από κάθε παράταξη: Μάνος Γαβριηλίδης (πρόεδρος ΕΠΣ Θράκης), Γιάννης Παππάς (πρόεδρος Θεσπρωτίας), Χρήστος Καραβασίλης (πρόεδρος Εβρου), Μιχάλης Τζανόπουλος (πρόεδρος Δυτικής Αττικής), Αντώνης Παπαπετρίδης (πρώην πρόεδρος Πιερίας), Νίκος Βακάλης (πρόεδρος Σάμου), Παναγιώτης Δημητρίου (πρόεδρος Αθηνών), Γιώργος Βούρβαχης (πρόεδρος Χανίων), Γιώργος Σταράκης (πρόεδρος Ρεθύμνου), Κώστας Γκίτσιος (πρώην πρόεδρος Καστοριάς), δεν θα εφαρμοστεί.