Eπιτέλους, ανοίγουν σήμερα οι δύο ανακαινισμένες αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Κορίνθου με τους δύο διάσημους αρχαϊκούς Κούρους από τα Κλένια, που βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στα χέρια αρχαιοκαπήλων. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016 στις 19:30, από τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά.

Τα δύο σπουδαία αγάλματα που ξαναστήθηκαν στα (σπασμένα) πόδια τους εντάσσονται πλέον στο ιστορικό τους πλαίσιο. Θυμίζουμε πως οι Κούροι προέρχονται από έναν κοινό τάφο. Στην ανασκαφή που ακολούθησε μετά την υπόδειξη της θέσης εύρεσής τους από τους αρχαιοκάπηλους στο αρχαίο νεκροταφείο στο χωριό Κλένια Κορίνθου, ήρθε στο φως από τον προϊστάμενο της τοπικής Εφορείας Κωνσταντίνο Κίσσα ο δίδυμος κιβωτιόσχημος τάφος επί του οποίου ήταν τα επιτύμβια αυτά γλυπτά.

 

Στις αίθουσες όπου εκτίθενται παρουσιάζεται η ζωή και η ιστορία της πόλης–κράτους της Κορίνθου, από το 10ο αιώνα έως το 146 π.Χ., όταν καταστράφηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα.

 

arx kor

 

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται στην καρδιά του ομώνυμου αρχαιολογικού χώρου και λειτουργεί υπό την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας. Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα μουσεία της ελληνικής περιφέρειας, με μεγάλη επισκεψιμότητα, η οποία άγγιξε τους 160.000 επισκέπτες το 2015. Πολλοί επισκέπτονται τον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου γιατί υπάρχει εκεί το Βήμα απ΄ όπου δίδαξε τη Χριστιανική Θρησκεία ο Απόστολος Παύλος.

 

Το Μουσείο ανεγέρθη το 1931-1932 σε σχέδια του αρχιτέκτονα W. Stuart-Thompson -με πρωτοβουλία της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών- με σκοπό να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας Κορίνθου. Το 1950 ακολούθησε η επέκτασή του προς ανατολάς, η οποία και ολοκληρώθηκε το 1953. Η αρχική έκθεση περιελάμβανε τέσσερις αίθουσες: Αίθουσα Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αίθουσα του Ασκληπιείου και Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων. Το 2001 εγκαταστάθηκε στην Αίθουσα Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων μία εμβόλιμη εκθεσιακή ενότητα με τίτλο «Επιστροφή στη γενέθλια γη», στην οποία παρουσιάζονται 274 επαναπατρισθέντα αρχαία αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Μουσείο το 1990 και εντοπίστηκαν στη Φλόριντα των ΗΠΑ δέκα χρόνια αργότερα.

 

arx kor 2

 

Το 2007, στο πλαίσιο έργου χρηματοδοτούμενου από το Γ΄ ΚΠΣ, έγιναν έργα διαμόρφωσης και βελτίωσης των υποδομών και της εικόνας του Μουσείου, ενώ πραγματοποιήθηκε και η Επανέκθεση της Αίθουσας των Προϊστορικών Αρχαιοτήτων και της Αίθουσας του Ασκληπιείου. Στην έκθεση της μιας από τις δύο αίθουσες εκτίθενται μαζί με αντικείμενα από τις κώμες και τα ιερά της αρχαίας Κορινθίας, το επιτύμβιο σύνταγμα των δύο μαρμάρινων Κούρων με τις σαρκοφάγους τους από το νεκροταφείο της αρχαίας Τενέας, η «Σαρκοφάγος του Χιλιομοδίου» με την επιζωγραφισμένη καλυπτήρια πλάκα της και ο «Λέων του Κοράκου», ένα μοναδικό επιτύμβιο μνημείο που διασώθηκε από τα χέρια αρχαιοκαπήλων. Στην άλλη αίθουσα εκτίθενται αντικείμενα από την πόλη, τα ιερά και τα νεκροταφεία της αρχαίας Κορίνθου, που αντιπροσωπεύουν όλες τις πτυχές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου των Κορινθίων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν η μαρμάρινη επιτύμβια «Σφίγγα της Αετόπετρας», αρχιτεκτονικά μέλη του Ναού του Απόλλωνα, και πλήθος αντικειμένων που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των αρχαίων Κορινθίων, αλλά και την υπερπόντια εξάπλωση της πόλης στη δυτική Μεσόγειο.

 

Η έκθεση πλαισιώνεται με πλούσιο εποπτικό υλικό και οπτικοακουστικά μέσα που ενισχύουν τη μουσειακή εμπειρία των επισκεπτών. Το κόστος για την οργάνωση και υλοποίηση αυτής της έκθεσης ανήλθε στο ποσόν των 1.010.000 €, ενώ η συντήρηση, συγκόλληση και αντισεισμική προστασία των δύο Κούρων, 36.900 €.