Κάθε μήνας του 2016 είναι πιο ζεστός από οποιονδήποτε άλλο, σύμφωνα με τα ιστορικά δεδομένα.

Η Ινδία και η Αιθιοπία υποφέρουν από τις χειρότερες ξηρασίες που έχουν σημειωθεί εδώ και δεκαετίες, ενώ απροσδόκητες πλημμύρες έχουν πλήξει το Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Κάποια από αυτά τα ακραία φαινόμενα έχουν αποδοθεί στο φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο συμβαίνει κάθε δύο με επτά χρόνια, όταν τα θερμά νερά του Ειρηνικού κινούνται προς τα ανατολικά. Ωστόσο, το φετινό Ελ Νίνιο έχει επιδεινωθεί από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

 

Οι υψηλές θερμοκρασίες του 2016 έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ και, παρότι η περίφημη Συμφωνία του Παρισιού θεωρείται ευρέως ως «νίκη» από τους φορείς χάραξης πολιτικής, πολλοί επιστήμονες που ειδικεύονται στον τομέα επιμένουν ότι δεν κάνουμε αρκετά.

 

Ο Bill McGuire, ειδικός του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, αποκάλεσε «ανέκδοτο» τη συμφωνία. «Ακόμη κι αν αυτές οι χώρες τηρήσουν όλες τις υποσχέσεις τους και κάνουν όλα όσα λένε, δεν έχουμε καμία ελπίδα να διατηρήσουμε την υπερθέρμανση κάτω των 2°C», παρατήρησε. Δυστυχώς, τα πιο πρόσφατα στοιχεία επιβεβαιώνουν την άποψή του.

 

Το παρακάτω διάγραμμα εμφανίζει τις ανωμαλίες στη θερμοκρασία του πλανήτη, συγκριτικά με το μέσο όρο του 20ού αιώνα.

 

atlas ByenUUvx2x