«Εντελώς πλασματική» η δημιουργία 400.000 θέσεων εργασίας στη Βρετανία που υποτίθεται πως θα έφερνε η έξοδος από την Ε.Ε., σύμφωνα με έναν ανώτερο οικονομολόγο.

Μια ομάδα-εκστρατεία υπέρ του Brexit, με το όνομα «Change Britain» υπό τον υποστηρικτή της «εξόδου» Michael Gove, είπε ότι ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ινδίας, της Κίνας και του Καναδά, έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για νέες συμφωνίες με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Αν αυτό ισχύει, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν περίπου 240.000 θέσεις εργασίας, βάσει νέας έρευνας.

Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί σε 400.000, αν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν σε θέση να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με άλλους οικονομικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, ανέφερε η εκστρατεία. Θα φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από μελέτη των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αλλά ο καθηγητής Τζόναθαν Πόρτες, του King College του Λονδίνου, απέρριψε τους ισχυρισμούς.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο BBC, είπε: «Το θέμα των εμπορικών συμφωνιών είναι να αυξήσει τις εξαγωγές, ή τις εξαγωγές προς τις χώρες που έχουμε συμφωνίες, και τις εισαγωγές».

«Οι “Change Britain” μετράνε τον αριθμό των θέσεων εργασίας που ισχυρίζονται πως θα δημιουργηθούν από αυτές τις επιπλέον εξαγωγές, αλλά απλώς αγνοώντας τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν εξαιτίας αυτών των επιπλέον εισαγωγών. Και αυτό, προφανώς, δεν έχει κανένα νόημα», πρόσθεσε.

O καθηγητής Πόρτες, ανώτερος συνεργάτης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ερευνητική ομάδα «Αλλάζοντας την Ευρώπη», πρόσθεσε: «Στην πράξη, οι περισσότεροι οικονομολόγοι θα περίμενε κανείς πως θα υποστήριζαν ότι οι δωρεάν προσφορές εμπορίου είναι ένα καλό πράγμα, αλλά οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται θα αντισταθμίζονται λίγο-πολύ από τις θέσεις εργασίας καταστράφηκαν».