Την πίεση, είτε είναι αυξημένη είτε είναι χαμηλή, πρέπει να τη μετράτε σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η μέτρησή της γίνεται με αυτόματο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο, ή με το πιεσόμετρο που αποτελείται από τη φούσκα και τα ακουστικά. Για να μη δείξει λανθασμένα αποτελέσματα επιβάλλεται να ακολουθείται μια συγκεκριμένη διαδιακασία.

 

Μάθετε βήμα βήμα τι να κάνετε πριν από τη μέτρηση

Καλό είναι να μετράτε την πίεσή σας όταν δεν έχετε άγχος και στρες.

Αποφύγετε να καπνίσετε και να πιείτε καφέ για 30 λεπτά πριν από τη μέτρηση.

Αν προηγουμένως έχετε κάνει οποιαδήποτε άσκηση, αφήστε να περάσουν 30 λεπτά.

 

Πρέπει να κάθεστε άνετα σε μία καρέκλα, τα πόδια πρέπει να ακουμπάνε στο πάτωμα χωρίς να είναι σταυρωμένα και να υποστηρίζετε την πλάτη σας πίσω στο κάθισμα.

 

Το χέρι στο οποίο θα μετρήσετε την πίεση θα πρέπει να είναι χαλαρό, να μην καλύπτεται από ρούχα και να υποστηρίζεται σε μία επιφάνεια, έτσι ώστε το μπράτσο σας να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς.

 

Αν το μανίκι σας είναι σφικτό θα πρέπει να το βγάζετε.

 

Το πανί που τυλίγει το μπράτσο πρέπει να εφαρμόζει καλά και να βρίσκεται στο ύψος της καρδιάς. Αν χρησιμοποιείτε τα κλασικό πιεσόμετρο, φουσκώστε το μέχρι το 200-220 mmHg. Ξεφουσκώνετε αργά (περίπου 10 mmHg κάθε 5 δευτερόλεπτα).

 

Να θυμάστε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν δύο μετρήσεις της πίεσης κάθε φορά, με μεσοδιάστημα 1-2 λεπτών μεταξύ των μετρήσεων. Στη δεύτερη μέτρηση, η πίεση είναι συνήθως χαμηλότερη. Αν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ πρώτης και δεύτερης μέτρησης (πάνω από 10 mmHg) γίνεται και τρίτη μέτρηση. Όλες οι μετρήσεις πρέπει να καταγράφονται. 

Πηγή: healthreport.gr