H Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ θα αποτελέσει το νέο στίβο αντιπαραθέσεων στη Βουλή. Η διερεύνηση ποινικών ευθυνών ξεκίνησε με καταθέσεις από διευθύνοντες συμβούλους των τεσσάρων συστηματικών τραπεζών.

Μέχρι τώρα στην Επιτροπή έχουν εξεταστεί δύο διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών, οι Λ. Φραγκιαδάκης της Εθνικής, Φ. Καραβίας της Eurobank, ενώ αναμένεται ο εκπρόσωπος της Τράπεζας Πειραιώς. Ο κ. Μαντζούνης της Alpha Bank φαίνεται ότι ήταν και ο μόνος που βρισκόταν σε κρίσιμη θέση τα «δύσκολα χρόνια» του 2012-2013, καθώς οι άλλοι τοποθετήθηκαν πέρυσι. «Κατά κάποιον τρόπο, δεν ξέρουν, δεν είδαν» για το θέμα.

 

Οι δύο προηγούμενοι προσπάθησαν να στρογγυλέψουν την εικόνα, υποστηρίζοντας ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούσαν να καταστρέψουν εταιρείες, αλλά σε μία δύσκολη στιγμή βοήθησαν να αναδιαρθρωθούν τα δάνεια για να αντεπεξέλθουν μελλοντικά. Την κρίσιμη διετία 2011-2012 πολλά ΜΜΕ βρέθηκαν σε καθαρή αρνητική θέση, γεγονός που άφησε «στον αέρα» τις εξασφαλίσεις των δανείων τους.

Το καίριο ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθούν τα καίρια συμπεράσματα, ώστε από κει και πέρα να εξατομικευτούν οι ευθύνες, τόσο οι πολιτικές αλλά και πιθανές ποινικές.

 

Από τα στοιχεία για τη Eurobank προέκυψαν ενδιαφέροντα θέματα, παρότι έχει πολύ μικρό μερίδιο των δανείων προς ΜΜΕ και κόμματα σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, περίπου 3% ώς 10%. «Ενώ μέχρι χθες ξέραμε ότι συνολικά είδαν δοθεί 900 εκατ., η τράπεζα προσκόμισε στοιχεία για 1,4 δισ. ευρώ. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι συνολικά τα ακάλυπτα δάνεια κυμαίνονται από 50% ως 70%, ανάλογα με τα ΜΜΕ», σημειώθηκε.

Από τη Eurobank τα δάνεια προς τα κόμματα ήταν μόνο 5,2 εκατ. ευρώ προς το ΠΑΣΟΚ και 3 εκατ. ευρώ προς τη Ν.Δ. Τα δάνεια αυτά έχουν καταγγελθεί και δεν έχουν αποπληρωθεί. Από την ΕΤΕ, σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη που παρουσίασε «στρογγυλεμένα» στοιχεία, έχουν δοθεί γύρω στα 25 εκατ. ευρώ σε κάθε κόμμα.

Θα ακολουθήσουν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ στον κατάλογο με τους περίπου 20 πρώτους μάρτυρες που θα κληθούν να καταθέσουν, συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι πρώην διοικητές της Αγροτικής Τράπεζας, αφού ο κύριος όγκος των δανείων βαρύνουν αυτή την τράπεζα.

Ομοφωνία υπήρξε και στην πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου, να ζητηθεί η έγκριση της Ολομέλειας για τρίμηνη παράταση των εργασιών της Επιτροπής, ώστε να ολοκληρώσει και να παραδώσει το πόρισμα στις αρχές Σεπτεμβρίου και όχι στις 18 Ιουνίου που ήταν η αρχική προθεσμία.

Στο πεδίο έρευνας πάντως της Επιτροπής, έπειτα από σχετικές προτάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμπεριληφθούν επίσης και δανειακές συμβάσεις πολιτικών κομμάτων που δεν είναι στη Βουλή, καθώς επίσης και όσες επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης με έντυπες εκδόσεις έχουν πάρει δάνεια από τράπεζες για τα οποία υπάρχουν εκθέσεις ορκωτών λογιστών ή αναφέρονται στα πορίσματα των οικονομικών εισαγγελέων.

Ταυτόχρονα εγκρίθηκε η πρόταση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, για την κλήση ιδιοκτητών των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, θα κληθούν:

Μπόμπολας για ΠΗΓΑΣΟ και ΤΗΛΕΤΥΠΟ

Ψυχάρης για ΔΟΛ και ΤΗΛΕΤΥΠΟ

Αλαφούζο για Καθημερινή

Αλαφούζος για ΣΚΑΪ

Βαρδινιογιάννης για STAR

Κοντομηνάς για ALPHA

Κυριακού για ΑΝΤ1

Αναστασιάδης για Πρώτο Θέμα 

Κουρτάκης για τα Παραπολιτικά

Η πρόταση έγινε δεκτή από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

Βέβαια τα αποτελέσματα της Επιτροπής παραμένουν ομιχλώδη, ενώ η Ένωση Κεντρώων ισχυρίζεται σε ανακοίνωση της:

«Από τη συγκεκριμένη συζήτηση δεν πρόκειται το ελληνικό κράτος να εισπράξει ούτε 1 ευρώ. Η συζήτηση αυτή γίνεται για αντιπολιτευτικούς λόγους και για λάσπη εκατέρωθεν. Ποιο κόμμα ή κανάλι δεν έχει πάρει δάνειο; Άρα; Γιατί φωνάζουν τώρα; Πρέπει όλοι μας λοιπόν να κοιτάξουμε μπροστά μιας και όλα αυτά είναι προβλήματα αθεράπευτα».