Δυσάρεστα είναι τα νέα για τις βαθμολογικές επιδόσεις των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2016.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στο φως της δημοσιότητας το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, περισσότεροι από το 1/4 (δηλαδή 1 στους 4) των φετινών υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν περισσότερα από 7.000 μόρια. Αυτό σε απόλυτους αριθμούς δείχνει 19.863 μαθητές που έγραψαν πολύ πιο κάτω από τη βαθμολογική βάση. Μάλιστα, από την ίδια έρευνα προκύπτει πως ελάχιστοι ήταν και οι αριστούχοι, αφού μόνο 758 υποψήφιοι συγκέντρωσαν περισσότερα από 19.000 μόρια.

 

Αξίζει να τονιστεί πως η πλειονότητα των αριστούχων (462 υποψήφιοι) βρίσκεται στο πεδίο των επιστημών Υγείας και Ζωής, της ομάδας προσανατολισμού των Θετικών Σπουδών. Αυτό ίσως δίνει κάποια δείγματα για την τάση των Ελλήνων προς τις θετικές επιστήμες, αλλά και για τα θέματα στα οποία εξετάστηκαν οι υποψήφιοι της θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης.

 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρακτικά, πλέον, ενδιαφέρει τους νέους απόφοιτους, είναι πως αυτή η «τάση» μπορεί να μεταφραστεί σε άνοδο των βάσεων στις Ιατρικές Σχολές, η οποία, μάλιστα, συμπαρασύρει και τις σχολές της Φαρμακευτικής, της Κτηνιατρικής και της Βιολογίας.

 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, ελάχιστες θα είναι οι μεταβολές στις βάσεις εισαγωγής σε Πολυτεχνικές Σχολές και σε σχολές Ανθρωπιστικών Επιστημών.

 

Τέλος, να σημειωθεί πως στις 8 Ιουλίου λήγει η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών αιτήσεων των υποψηφίων, ενώ οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου.