Ο βρετανικός λαός αποφάσισε να φύγει από την Ευρώπη και οδηγεί σε τσουνάμι παρόμοιων δημοψηφισμάτων και άλλες χώρες.

Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν, ηγέτης του Εθνικού Μετώπου, και στην Ολλανδία ο επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία, Γκέρντ Βίλντερς, τιτιβίζουν για Frexit και Nexit.

H Ευρώπη νοκ-άουτ από το βρετανικό «ντιρέκτ»

Ο Μάρτιν Σουλτς διέγνωσε πως «η Βρετανία μπαίνει σε περίοδο ανασφάλειας», αλλά και η Ευρώπη ξυπνά με ένα εφιάλτη αφού για πρώτη φορά ένα κράτος-μέλος αποχωρεί. Είναι όμως μια ευκαιρία στο Eurogroup της 28ης-29ης Ιουνίου να τεθεί επί τάπητος σχέδιο επαναπροσέγγισης των «σκληρών» οικονομικών μεθόδων και επίλυσης της μετανάστευσης. Αυτά ήταν τα βασικά όπλα του Νάιτζελ Φάρατζ που τον οδήγησε σε θρίαμβο.

Η μονοκρατορία των τραπεζών έναντι των εθνικών κυβερνήσεων, η ρύθμιση του δημοσίου χρέους των μελών της Ε.Ε., το μεταναστευτικό απαιτούν αλλαγή πορείας προς την πραγματική οικονομία. Ο διχασμός του Νησιού (52% Brexit-48% Bremain) θα συζητηθεί από Ολάντ-Μέρκελ καθώς και από τους τέσσερεις θεματοφύλακες της ενωμένης Ευρώπης: τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιουνκέρ, τον τραπεζίτη Μ. Ντράγκι, τον πρόεδρο του Ευρ. Συμβουλίου Ν. Τουσκ και τον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ μέσα στις επόμενες μέρες. Η Σκοτία και η Βόρεια Ιρλανδία ζητούν δημοψήφισμα αποχώρησης από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Αγγλία και η Ουαλία βρίσκονται πια σε πορεία εξόδου.