H Τράπεζα της Ελλάδος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ρυθμό διεκπεραίωσης των «κόκκινων» δανείων που παραμένει αργός, αφού οι δανειολήπτες δεν έχουν ανταποκριθεί στις προσκλήσεις των τραπεζών.

Αυτό έχει συνέπεια να επιταχύνονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών 5.000 ακινήτων που θα βγουν στο σφυρί ώς το τέλος του 2016. Η ομπρέλα προστασίας, ο νόμος Κατσέλη, έχει συγκεκριμένα κριτήρια και όσοι δεν τα πληρούν είναι έκθετοι.

Ταυτόχρονα η απελευθέρωση πώλησης δανείων σε funds εκτός των πρώτων κατοικιών αντικειμενικής αξίας μέχρι 140.000 ευρώ στο τέλος του 2017, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου ιδιαίτερα για τα επιχειρηματικά ακίνητα και τα εξοχικά. Να διευκρινίσουμε πως η εγχώρια τράπεζα μπορεί να πλειστηριάζει οποιοδήποτε ακίνητο, αλλά δεν μπορεί να το μεταβιβάσει σε ξένο ίδρυμα.

Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αποδέχεται πως η πλειοψηφία των δανειοληπτών επιθυμούν να παραμένουν συνεπείς, αλλά λόγω ανωτέρας βίας αδυνατούν να πληρώνουν τις δόσεις τους. 

Το πρώτο εξάμηνο του 2016 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν τα 108 δισ. και αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού αριθμού δανείων. Η δομή των καθυστερήσεων έχει ως εξής:

– Καταναλωτικά ποσοστό 55,2%

– Επιχειρηματικά ποσοστό 44,6%

– Στεγαστικά ποσοστό 42% 

Αν παραμείνει ή επιδεινωθεί αυτή η κατάσταση ο Γ. Στουρνάρας προειδοποιεί για μια «βόμβα» στα θεμέλια της οικονομίας μας. Τα πραγματικά βαρίδια για τους τραπεζικούς ομίλους είναι τα επιχειρηματικά, γιατί οι προβλέψεις δεν επαρκούν και η αγορά γέμισε υπερχρεωμένες εταιρείες. Αυτές δεν μπορούν να δανειστούν και συνθλίβονται, με αποτέλεσμα την τεράστια ζημιά στους ισολογισμούς τους και τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.

Κομβικό σημείο για τους δανειολήπτες είναι ο χαρακτηρισμός τους ως μη συνεργάσιμοι. Καλό είναι να έρθουν σε επικοινωνία με την τράπεζα και να καταθέσουν τις προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος και να ζητούν έγγραφη απόδειξη γι’αυτό. Παρατηρούνται φαινόμενα όπου πελάτες τραπεζών χαρακτηρίστηκαν μη συνεργάσιμοι ενώ είχαν καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα. 

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι και οι εγγυητές των δανείων, ιδιαίτερα αν έχουν ακίνητη περιουσία. Να παρακολουθούν την πορεία του πρώτου οφειλέτη, γιατί μπορούν να στραφούν εναντίον του τα funds.

Τα δάνεια με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου θα μπορούν να πάνε σε ξένα χέρια με κίνδυνο ζημιάς 1,5 δισ. αν ο κερδοσκόπος επιθυμεί να εισπράξει άμεσα την εγγύηση. Και εδώ πρέπει να εξαντλείται κάθε όριο συμβιβασμού για να μη φτάσουμε στο παραπάνω ενδεχόμενο.